24 Şubat 2014 Pazartesi

Çok Tuhaf Hayvan Öyküleri

Çok Tuhaf Hayvan Öyküleri, bize bu ezberleri bozdurabilecek hayvan öykülerinden oluşuyor. Çok Tuhaf Hayvan Öyküleri’ni bir sincabın rehberliğinde okumaya başlıyoruz. Bu sincap, yolda giderken sonunun nereye varacağını bilmediği yollara sapmaktan çekinmeyen, bu uğurda planlarını değiştirmekte bir sakınca görmeyen özelliklere sahip. Başta dostu karınca olmak üzere diğer arkadaşları ile yaşadığı sıra dışı hatta absürt olaylar bu öykülerin omurgasını oluşturuyor.

Kanatlı, toynaklı, yüzgeçli ve pullu tüm hayvanların birbirleri ile iletişimde olduğu öyküler, okuyucunun dikkatini kaybetmesine imkân vermeyecek bir örgüde ilerliyor.

Sofradaki yemekleri alfabetik sıra ile yiyen bir fil, sincabın peşi sıra ağaca tırmanan bir geyik bu öykülerde neredeyse sıradanlaşıyor. Başka masal ve öykülerde üzerlerine yapışan etiketlerden de sıyrılmış oluyor hayvanlar.

Sıçanla kunduzun elbirliği ile yaptıkları havuzda serinlemeye giden hayvanlar, yılanın gözetiminde faydalanabiliyor bu havuzdan. Sinsi diye bildiğimiz yılan, kuralcı bir kimliğe bürünüyor bu öyküde. Hep ciddi davranmak zorunda kaldığı için de söylenip şikâyet ediyor.

“Pazar günleri hariç her güne bir öykü” alt başlığında yayınlanan Çok Tuhaf Hayvan Öyküleri, bir solukta değil sindirerek okunması gereken bir kitap. Yaşadıkları coğrafya ve iklimde bir araya gelmeleri imkânsız hayvanların öyküleri, farklı bakış açıları kazanmaya zemin hazırlıyor diyebiliriz. Kitapta ayrıca farklı türler arası iletişim de sıkça vurgulanıyor.

Çok Tuhaf Hayvan Öyküleri, Hollandalı Toon Tellegen tarafından kaleme alınmış. Yazar olmanın yanı sıra şair ve doktorluk da yapan Toon Tellegen, sadece çocuklar için değil yetişkinler için de yazıyor.

İlk kez 1995 yılında yayımlanan Çok Tuhaf Hayvan Öyküleri (Misschien Wisten Zij Alles)Türkçeye Burak Sengir tarafından çevrilmiş. Mavibulut Yayıncılık'tan çıkan kitapta yer alan resimlerse Mustafa Delioğlu’na ait.

Ebru Akkaş

1 yorum: