7 Şubat 2014 Cuma

Ejderha Laneti Nasıl Bozulur

Her kahraman güçlü-kuvvetli, kavgacı-gürültücü olmak zorunda değil! Bu kahraman bir Viking olsa bile… Evet, bir Viking kabilesinin reisinin oğlu olan Hıçkıdık, bildiğimiz kahramanlar gibi değil. Hele hele yığınla saç sakalı, kısacık boynu, tonla kası ve boş bir beyni olan babası gibi tipik bir Viking asla değil. O, önüne çıkan sorunları aklıyla, sağduyusuyla ve şiddet olmadan çözmeye çalışan farklı türde bir savaşçı Viking.

Kıllı Holigan Reisi Kayıtsız Zebella’nın oğlu ve kitabın da başkahramanı olan Hıçkıdık, “kızıl saçlı, çok küçük ve son derece sıradan biridir. En yakın arkadaşı Balıkayak da “sırık fasulyesi gibi sıska, astımlı, şaşı bir oğlan”dır. Her ikisi de diğer küçük Vikingler gibi kayak kaymada, okla ve yayla avlanmada, nişancılıkta pek de başarılı değillerdir. Birlikte çıktıkları her Karkakan avında da Hıçkıdık bir tane bile kuş avlayamaz. O, için için, Karakafalı Karkakanlar’ın tarafını tutmaktadır. Avlanmaya çalışırlarken kana susamış ve gözü dönmüş bir Viking kabilesi olan İsterikler’i fark ederler. Hıçkıdık geldikleri yoldan sessizce geri kaymayı düşünürken bir süredir pek iyi görünmeyen, sürekli hapşırıp tıksıran Balıkayak bağırarak ağzına geleni söylemeye başlar. İsterikler bir an şaşkınlıktan donakalırlar, ama hemen toparlanıp Balıkayak’ı takip etmeye başlarlar. Bu durumdan nasıl kurtulacaklarını bilemeyen Hıçkıdık’ın, savaşçıların ilgisini kendi üzerine çekmek üzere attığı ok Nafilekafa Norbert’in poposuna isabet eder. Hıçkıdık tehlikeli ama başarılı bir planla İsterikler’in elinden kurtulmayı başarır. Ancak Nafilekafa Norbert onun peşini pek kolay bırakacağa benzemez.

Balıkayak’ın durumu giderek kötüleşmektedir. Hıçkıdık onu dedesi Buruşuk Moruk’a götürür. Holigan Kabilesi’nin bilgesi ve kâhini olan Buruşu Moruk, Balıkayak’ı muayene eder ve onun “Zehir Zengerek” sokması sonucu “zengeretit” kaptığını ve bunun ölümcül olduğunu söyler. Ancak ertesi sabah saat ona kadar panzehiri bulursa Balıkayak ölmekten kurtulacaktır. Panzehir ise Adı-Ağza-Alınmayacak-Sebze yani patatestir. Hayali bir sebze olan patatesin yine hayali bir ülke olan Amerika’da bulunması işleri pek kolaylaştırmaz. Ancak Buruşuk Moruk’un anlattığı hikâyeye göre bu hayali sebze Nafilekafa Norbert’in elindedir. Yerinden fırlayan Hıçkıdık bir an önce panzehiri bulmak üzere yola çıkar. Maceralarla dolu bu yolculuğunda ona soyguncu ve silahşor Kamikaze, sürücü kılıç-diş ejderha Tek Göz ve Hıçkıdık’ın evcil ejderhası Dişsiz eşlik edecektir. Hıçkıdık:    

O sırada bunu bilmiyordu, ama hayatının en korkunç, en tehlikeli ve tüyler ürpertici macerasına doğru ilk adımlarını atmaktaydı. Gerçekten de ciddi bir serüvene atılmaktaydı… onu dondurucu ve tehlikeli bir ortamda korkunç bir canavara doğru götürecek, zamana karşı öyle bir serüven ki, sonradan Donmuş Patates’i Arayış adıyla yıllarca saz şairlerinin dilinden düşmeyecek bir şarkı olacaktı.

“Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık”ın yazdığı, Cressida Cowell’in “eski dilden çevirdiği” ve Mine Kazmaoğlu’nun “okunur hale getirdiği” Ejderha Laneti Nasıl Bozulur, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanıyor. 8-12 yaş grubu için önerilen Hıçkıdık dizisinin diğer kitapları ise: Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, Nasıl Korsan Olursun, Ejderhaca Nasıl Konuşursun.

Dileyenler, kitabı okuduktan sonra animasyon film olarak çekilen dizinin ilk kitabı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’i izleyebilirler.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder