10 Şubat 2014 Pazartesi

Hayalet Gişe

Milo, her çocuk gibi can sıkıntısından patlıyordu. 

"Bir zamanlar, Milo adında, vaktini nasıl geçireceğini bilmeyen bir çocuk vardı – üstelik arada bir de değil, o her zaman böyleydi. Okuldayken dışarılarda olmaya özenir, dışarıdayken de okulda olmayı özlerdi. Bir yere giderken dönüp eve gitmeyi, eve dönerken de başka bir yere gitmeyi geçirirdi aklından. Nerede olursa olsun o sırada başka bir yerde olmayı diler, dileği yerine gelince, bu sefer de, ne diye bunca zahmete girdiğini düşünüp hayıflanırdı."

Derken yine böyle bir günde Milo odasında üzerinde "Pek Çok Vakti Olan Milo İçin" yazan bir paket bulur. Şaşkınlığını üzerinden attıktan sonra paketi açmaya karar verir.  Tariflere uyarak otoyol gişesini kurar ve oyuncak arabasına atlayıp parmağıyla haritada Sözcükkent'i seçer. Sonra da macerası başlar.

Yolculuğunun başladığı fantastik diyarda Milo sözcük ve kelimelerin satıldığı pazar yeri, madenden çıkarılan rakamlar gibi onu hayrete düşüren pek çok olayla karşılaşır. Haritada işaretlediği yer olan Sözcükkent'de işler yolunda gitmediği için oradaki soruna çözüm bulmak Milo'ya düşer. Tak ve Martaval Böceği, bu yolculuğunda ona arkadaşlık ederler. Geçtikleri diyarlarda onlara yardım edecek birilerine de rastlarlar. Milo, çözüme ulaşmak için akıl almaz şeyler yapar.

Hayalet Gişe Milo'nun Akıl Almaz Serüveni, sözcüklerin, cümlelerin, kendini ifade etmenin önemine değiniyor. Kelime oyunları ve felsefi denebilecek diyalogları ile ilgi çeken ve okumayı hak eden bir kitap.

Birleşik Amerikalı yazar Norton Juster'in 1961'de yayımlanan kitabı Hayalet Gişe'yi Jules Feiffer resimlemiş. YKY'den çıkan kitabı dilimize Yasemin Akbaş çevirmiş. Kitabın arka kapağında kitabın 11 yaş üstü çocuklar için uygun olduğu belirtiliyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder