19 Mart 2014 Çarşamba

Benim Sanat Kitabım

“Benim Sanat Kitabım” çocuklar için hazırlanan sanat kitaplarından bir tanesi.

‘Benim Sanat Kitabım’da sanat tarihine damgasını vurmuş, farklı akımlardan etkilenmiş, kendilerine özgü teknikler kullanmış 32 sanatçının yapıtları kronolojik sıra ile anlatılıyor. 

Leonardo da Vinci, Rembrant, Degas, Monet, Van Gogh, Picasso, Matisse ve Andy Warhol gibi sanatçılar ve eserleri kısa ama doyurucu bilgilerle aktarılıyor çocuklara. Çocukların dikkatini çekebilmek içinse onları kitabın içine çekecek detaylara sıkça yer verilmeye özen gösterilmiş. Mesela, Botticelli’nin “Venüs’ün Doğuşu” yapıtının anlatıldığı sayfalarda tablonun yapım yılı, tekniği, ölçüleri, ressam ve resmin tekniği hakkındaki bilgiler veriliyor. Temel bilgilerin yanı sıra resimde dikkat çeken ışıltılı detaylar için altın kullanıldığı, kimi zaman resme özellikle deforme edildiği gibi ilgi çekici özellikler de vurgulanıyor.

Plastik sanatları anlatan bu kitabı okuyan bir çocuk sıcak, soğuk renkler, renk çemberi gibi temel sanat bilgilerini edinmiş oluyor. Bu bilgiler, kitabın sonuna yer alan “Terimler Sözlüğü” ile pekiştiriliyor.

Kitapta yer alan konuların yanı sıra çocukların sanat eserleri ile ilgili daha fazla bilgi alabileceği, kendi boyamalarını yapabilecekleri internet sitesi adreslerine de yer veriliyor. Böylece çocukların okumaları zenginlik kazanıyor. Adı geçen site ziyaret edildiğinde, yapıtla ilgili bilgilere kitapta yer aldığı sayfa numarası yazıldıktan sonra ulaşılabiliyor. Kitap, sadece sanat alanında değil ekinde yer alan internete bağlanmadan önce büyüklerden izin alınması, kişisel bilgilerin paylaşılmaması gibi internet güvenliği kurallarıyla da çocukları bilinçlendiriyor.

Sanatın tanımı, nasıl yapılması ile ilgili tartışmalara değinen kitabı Rosie Dickins kaleme almış. Sanat eğitimi alan Dickins’in birçok çocuk kitabı bulunuyor.

İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitap, konusunda uzman kişilerin danışmanlığında Çiçek Eriş tarafından Türkçeye çevrilmiş. Kitap, 9–12 yaş aralığındaki çocuklara hitap ediyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder