10 Mart 2014 Pazartesi

Bilinmeyen Defter Codex



Solak olmasından da faydalanarak aynaya tutulduğunda okunabilen yazılar yazan Leonardo da Vinci’nin not aldığı sayısız defterlerinden birinden derlenen “Bilinmeyen Defter Codex”, sanatçının en az bilinen yönünü vurgulamaya çalışan bir derleme.

 Bu anlamda yayınevi tarafından hazırlanan önsözdeki bilgileri aktarmak faydalı olur. Kitap ilk kez 1972’de Bruno Nardini’nin da Vinci’nin not defterlerinden yaptığı bir derlemesi ile “Favole e Leggende” adıyla yayımlanmış. Aslında yetişkinler için hazırlanan bu derleme, çocuk ve gençlerin daha çok ilgisini çekmiş. Adriana Saviozzi Mazza’nın resimlediği “Bilinmeyen Defter Codex”, 1976 yılında Uluslararası Hans Christian Andersen Ödülü’ne layık görülmüş.

“Bilinmeyen Defter Codex”, Leonardo’nun doğayı öğrenmek için yaptığı gözlemlerini sadece sanatı ve icatları için kullanmadığını; düz yazı ile de edindiği gözlemleri insanlarla paylaştığını anlamamızı sağlayan bir kitap.  

Nardini tarafından derlenen İnci Aslıer tarafından çevrilen “Bilinmeyen Defter Codex”, fabllar, efsaneler, fantastik hayvanlar ve fıkralar olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Kuşe kâğıda, çocukların da okumasını kolaylaştıracak şekilde büyük harflerle basılan kitabın dört bölümüne de farklı renkler hâkim. Fabllardan efsanelere geçtiğinizi, efsanelerden fantastik hayvanlara atladığınızı değişen bu renklerle fark ediyorsunuz.

Marsık Kitap etiketi ile yayımlanan “Bilinmeyen Defter Codex” ile Leonardo da Vinci’nin fabl, efsanelerini okuma şansına kavuştuk

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder