3 Mart 2014 Pazartesi

Köprüyü Geçerken - Dev ile Ayının Öyküsü

İki keçi masalını sanırım herkes hatırlar; ama hatırlamayanlar için kısaca aktaralım. İki dağın arasında bir köprü, her bir dağda da iki keçi varmış. Bazı günler doğu tarafındaki keçi otlamak üzere köprüyü geçer, batıdaki dağa gidermiş. Aynı şekilde batıdaki keçi de köprüyü geçerek otlamak için doğudaki dağa gidermiş. Günlerden bir gün iki keçi köprünün tam ortasında karşılaşmış. Birbirlerine yol vermemekte direnince her ikisi de nehri boylamış ve ıslak ıslak evlerine dönmüşler.

Aşağı yukarı her masaldan bir pay çıkarırız ya bu masalın da bize gösterdiği en önemli şey iki keçinin anlaşmak, uzlaşmak, ortak bir çözüm bulmak yerine inatlaşmaları ve sonuçta her ikisinin de zararlı çıkmasıdır diyebiliriz. Peki, ya tam tersi olsaydı? Yani iki keçi anlaşma yolunu seçseydi?

Avusturyalı yazar Heinz Janisch bize bu sorunun yanıtını veriyor. Bu kez kahramanlarımız bir dev ile bir ayı ve öyküyü anlatan da ırmak… Öykü bildiğimiz gibi başlıyor: Bir sabah, köprünün bir ucuna kocaman bir ayı, diğer ucuna bir dev gelir. İkisi de dar köprüden geçmek istemektedir. Köprünün tam ortasında karşılaşırlar. Düşmanca birbirlerine bakarlar, ne ayı ne de dev bir adım geri çekilmez. İkisi de diğerinin yoldan çekilmesini ister. Onlar da inatlaşırlar; ama sonunda dev öyle bir çözüm önerir ki iş tatlıya bağlanır.

Heinz Janisch’in yazdığı, Helga Bansch’ın resimlediği Köprüyü Geçerken – Dev ile Ayının Öyküsü adlı okul öncesi kitap kısa bir süre önce Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

3-5 yaş arası çocuklar için önerebileceğimiz bu kitapta ne kadar erken öğrenilirse o kadar iyi diyebileceğimiz temalar yer alıyor.

Heinz Janisch, ülkemizde daha önce de kitapları yayımlanan bir yazar. Anlatımı masalsı, metinleri kısa ve öz. Ancak vermek istediği duyguları bence okurlarına başarıyla aktarıyor. Umarım yazarın diğer kitaplarını da yakın zamanda okuyabiliriz.

Tülin Sadıkoğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder