21 Mart 2014 Cuma

Yangın Tüpüyle Uçan Çocuk

Yangın Tüpüyle Uçan Çocuk başlıklı öykü kitabında on iki öykü bulunuyor. İlki, kitaba da adını veren öykü olan Yangın Tüpüyle Uçan Çocuk. Sivil savunma ekiplerinin tatbikat yapacağı okulda öğrencilerle sivil savunma görevlileri arasındaki yanlış anlamalardan kaynaklı pek çok komik olay yaşanır, ama asıl heyecan verici ve şaşırtıcı olan Samet’in uzun süredir hayalini kurduğu olayın gerçekleştiği an olacaktır. Samet’in internette izlediği ve rüyalarına girdiği videoda biri yangın tüpüne biner, tüpün vanasını açar ve püsküren tüple birlikte uçar. Samet bu hayalini sizce nasıl gerçekleştiriyor?

İkinci öykü “Kırmızı Karanfil Şakası”nda ise Esin’in komşuları olan Gülay Teyze’ye yaptığı “şaka”nın gerçeğe dönüştüğünü sanmasıyla birlikte kapıldığı dehşet anlatılıyor.

Sonraki öyküde sekiz yaşındaki pazarcı çocuğun gönlü elvermediği için yüksek bir fiyat söylediği palyaçoyu yine de satın alan adamın bu oyuncakla ilgili gerçeği televizyonda nasıl çarpıttığını görüyoruz. Öykünün adı ise, “Antika Oyuncak”.

“O Çocuk” adlı öyküde ise herkese sataşan, kiminin saçını çeken, kiminin koluna vuran, iri yarı olduğu için de kimsenin sesini çıkaramadığı “o çocuğun” sonunda okuldan uzaklaştırıldığına tanık oluyoruz, ama yaptığı onca kötülükten sonra hangi nedenle olacak bu dersiniz?   

Sonraki öyküler Şişedeki Mesaj, Balkondaki Kedi, Arka Bahçedeki Göktaşı, Kaybolan Yoğurt Kapları, Cips Paketinden Çıkan Cadı, Süheyla Hanım’ın Kedileri, Korkuluk ve Tekir Kedi, Kızıl Kedi, Beyaz Kedi, Benekli Kedi… Hepsi de birbirinden güzel, birbirinden eğlenceli. Miyase Sertbarut’un yalın dili okumayı çok kolaylaştırıyor. Çocuklara has “muzırlık”, “hınzırlık” ise öyküleri eğlenceli hale getiriyor. Ancak öykülerinde yalnızca bunlar yok elbette. Macera ve merak duygusu, mizah, şefkat, pişmanlık, insan ve hayvan sevgisi… Kısacası insana dair pek çok duyguyu barındırıyor Miyase Sertbarut’un öyküleri. Kendisi de neden çocuklar için yazdığını anlatırken benzer bir şey ifade ediyor: “Çocukluğumu ömrümün sonuna dek canlı tutabilmemin tek yolu çocuklar için yazmak sanırım. Kitaplarımda anlattığım her çocuğu yaşıyorum. Mutlu çocuk, mutsuz çocuk, seven çocuk, nefret eden çocuk, yaramaz çocuk, uslu çocuk, korkak çocuk, kahraman çocuk... Hepsi içimde ve hepsi yazdıklarımda.

Sevgili Miyase Sertbarut’un yazdığı, Çınar Dize Sertbarut ve Emre Ozan Şirin’in resimlediği Yangın Tüpüyle Uçan Çocuk, Tudem Yayınları’ndan çıktı. Kitap, 9 yaş ve üstü okurlar için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder