24 Mart 2014 Pazartesi

Yaşlı Pettson ile Kedisi Findus

Küçük Findus Kaybolunca, İsveçli yazar ve illüstratör Sven Nordqvist'in yaşlı Pettson ile kedisi Findus'un maceralarını anlattığı dizinin kitaplarından bir tanesi.

Kitap kedi Findus'un kaybolma hikâyesini sahibi Pettson'dan tekrar anlatmasını istiyor. Findus'u kıramayan Pettson da olayları en başından beri anlatmaya başlıyor.

Pettson bir çiftlik evinde yaşayan, bazen de kendini çok yalnız hisseden birisi. Arada komşuları ziyaretine geliyor ama o da kırk yılın başı. Bu misafirliklerden birinde Pettson'un komşusu Beda Andersson, onun bir kedisi bile olmadığından dem vurur. Bir sonraki ziyaretinde bir yavru kedi getirir komşusuna. Pettson, yavru kediye içinde olduğu karton kutunun üzerinde yazan ismi verir: Findus! Sonra bir akşam Findus merakına yenik düşüp çiftliği keşfetmek ister ve kaybolur. Serüveni de böyle başlar.

Küçük Findus Kaybolunca'da Findus küçük bir çocuk gibidir. Bildiği ve yaşadığı bir olayı defalarca anlatmasını ister sahibinden. Sonunu bildiği için bu öykü ona güven verir. Tıpkı defalarca aynı kitabın okunmasını talep eden çocuklar gibi...

Pettson ve Findus'un maceralarının anlatıldığı kitaplarda sadece metinler değil resimler de oldukça dikkat çekici. Metinleri tamamlayan resimlerin kendi içinde bin bir detay barındırdığı ve kitaba ayrı bir mizah duygusu kattığı ise başka bir gerçek. Metinler bir kez okunduğunda hikâye anlaşılır ama resimlerdeki ayrıntılar için kitaplar defalarca karıştırılır.

İlk kez 1985 yılında yayımlanmaya başlayan Pettson ve Findus kitapları birçok dile çevrilmiş. Dokuz kitaptan oluşan dizinin Türkçeye çevrilen 4 kitabı var. Ayrıntı Yayınları'nca Ali Arda çevirileri ile yayımlanan kitaplarsa şöyle: Doğum Günü Pastası, Pettson Çadır Kuruyor, Küçük Findus Kaybolunca ve Tilki Avı.

Sven Nordqvist, çocukların kütüphanelerinde en azından bir kitabının olması gereken bir yazar.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder