15 Nisan 2014 Salı

Her Güne Bir Sanat Etkinliği

Christiane Weidemann, Anne-Kathrin Funck ve Doris Kutschbach tarafından hazırlanan Her Güne Bir Sanat Etkinliği, bir takvim yılındaki her gün için ayrı bir etkinlik öneriyor. Sanatla ilgili bilgi edinmenin en iyi yolunun bir yapıt ortaya koymaktan geçtiği fikri üzerine kurulu kitapta başta resimlerdeki ayrıntılara yoğunlaşmak üzere sanat tarihi, ressamlar ve dönemlerle ilgili doyurucu bilgiler yer alıyor.

Her Güne Bir Sanat Etkinliği’nin “hoş geldiniz” bölümünde yer alan yönerge, kitap içindeki etkinlikler hakkında kısacık da olsa bilgi veriyor. Yorum, gözlem ve çoktan seçmeli soruların yanı sıra hayal gücünü harekete geçiren sorular kitabın temelini oluşturuyor.

Etkinliklerde sıkça çocukların bir resmi tamamlaması ya da kendi resimlerini yapmaları isteniyor. 4 Ocak tarihinde yer alan Pieter Bruegel’in “Flaman Atasözleri” tablosundaki deyimlerle ilgili soruda olduğu gibi kitaptaki etkinlikler çocukların hem sözlü hem de görsel yeteneklerini geliştirmeye yönelik hazırlanmış.

Kitaptaki faaliyetler bu kadarla sınırlı değil. Mesela 3 Ocak’ta çocuklardan sanatçının atölyesindeki manzarayı hayal edip resmi tamamlaması isteniyor. Çocuklar eğer atölyenin gerçekte nasıl olduğunu merak ediyorlarsa ressamın yapıtı hangi sayfada yer alıyorsa o tarihe yönlendiriliyor. 10 Ocak tarihli Alfred Sisley’in Argenteuil Meydanı yapıtının pazar kurulduğunda nasıl olacağının tasvir edilmesi istendiği gibi Bazı resimlerde çocukların hayal edip bunları anlatması isteniyor.

Küçük dedektifler görev başına adı altındaki ve detayları bulmaya yönelik sorularsa kitaptaki en eğlenceli etkinliklerden ikisi. Resimdeki ayrıntılara odaklanmayı sağlayan bu etkinlik aslında resmin nasıl okunması gerektiğini çocuklara sezdirmeci yöntem ile öğretiyor.

Kitapta yer alan resimleri kartpostala dönüştürüp gönderme etkinliğinin gerçekleştirilebilmesi konusunda ise oldukça endişeliyim. Böyle bir sanat kitabına makas vurup kartpostal yapmaya kimsenin razı olacağına pek inanmıyorum. Çocuklardan aynaya bakarak kendi portrelerini yapmalarını isteyen etkinliklerin amacı, çocukları kalem tutmaya, resim yapmaya yüreklendirmek yönünde olsa da sonucun olumsuz olduğu durumlarda hevesinin kırılmaması için büyüklerinin desteklerine ihtiyaç duyabileceklerini de belirtmeden geçmeyelim.

Her Güne Bir Sanat Etkinliği’nde yapıtların altında bir nevi sanat sözlüğü de diyebileceğimiz açıklama/tanımlamalar hatta farklı mecralarda rastladığımız “bunları biliyor musunuz” sorularının yanıtı olabilecek ilginç bilgiler de veriliyor.

Kitapta bu bilgilerin yanı sıra resim, boyama, baskı teknikleri özetleniyor. Sanat akımları ve grupları es geçilmiyor. Ayrıca bir tabloyu tamamlamanın yıllar alabileceğini, emek gerektirdiği de bu metinler içerisinde aktarılıyor.

Her Güne Bir Sanat Etkinliği hacmi ve içeriği ile oldukça dikkat çeken bir kitap.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder