30 Nisan 2014 Çarşamba

Nelere Hayır Demeliyiz?


Çocukları korumanın dışında çocuklara kendini korumayı, ayrı bir birey olduğunu ve hayır demeyi öğrenmesi gerektiğini de öğretmek hem mümkün hem de gerekli.

Bunun yöntemlerini işin uzmanlarınca hazırlanmış kitaplarda bulmak mümkün. Beş kitaptan oluşan Nelere Hayır Demeliyiz? bu manada büyüklere ve çocuklara rehberlik edebilecek bir dizi.
Dizinin Delphine Sauliere'nin yazdığı Bernadette Despres'in resimlediği Cinsel Tacize Hayır! çocukları kendileri için tehlikeli olabilecek kişilerden nasıl korunabileceğini öğretmek için hazırlanmış bir kitap. Beş farklı vaka resimli öyküler üzerinden anlatılıyor. Olay bu şekilde tanımlandıktan sonra böyle bir durum başına geldiğinde bunun aslında normal ve kabullenebilir bir durum olmadığını ve nasıl hareket etmesi gerektiğini de aktarıyor. Bu beş öyküde komşu, akraba, tanımadık biri, antrenör/öğretmen, üvey baba/anne olayları ele alınıyor.


Dizinin bir diğer kitabı Kötü Muameleye Hayır!'da ise haksız yere suçlanma, tehdit edilme ve saçma bir şey yapmaya zorlanma konuları ele alınıyor. Hayır denilecek durumlar mümkün olduğunca fazla örnek ile gösteriliyor. Bazen hayır demek kolay olmadığı için bu beş harfli kelimeyi nasıl söyleyebileceğine dair tavsiyeler de veriliyor. Dominique de Saint Mars'ın yazdığı, Serge Bloch'un resimlediği bu kitabın mottosu şöyle: 

HAYIR demeyi öğrendiğimizde EVET demeyi de daha iyi öğrenmiş oluruz.

Nelere Hayır Demeliyiz? dizisi Timaş Çocuk etiketi ile piyasaya çıktı. Dizinin diğer kitaplarıysa ise şöyle: Hoşgörüsüzlük ve Irkçılığa Hayır!, Şiddete Hayır!,Haraca Hayır! Dizi 9 yaş üstü çocuklara hitap ediyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder