9 Nisan 2014 Çarşamba

Uzak - Shaun Tan

Oscar ve ALMA ödüllü Avustralyalı yazar ve çizer (bana göre sanatçı) Shaun Tan’ın “Uzak” adlı kitabı tür açısından resimli öykü kitabı diye geçse de kimileri çizgi roman olarak değerlendiriyor. Tan’ın yapıtlarına, ele aldığı konuları, resimlerini ve yaş grubunu da göz önünde bulundurursak, yalnızca resimli öykü kitabı demek biraz zor doğrusu. Ancak hangi türe ya da yaş grubuna sokarsak sokalım, Shaun Tan’ın yapıtlarının –tıpkı Uzak’ta olduğu gibi– boyutları çok geniş.

Shaun Tan “Uzak” için tam dört yıl boyunca araştırma yapmış, resimlerini çizmiş. Altı bölümden oluşan kitapta hiç metin yok. Tüm hikâye resimlerle anlatılıyor. Kitabın orijinal adı, “Arrival” yani “varış, geliş, ulaşma”; bu da hikâyenin özüne uyuyor aslında. Çünkü kitapta bir göçmenin yaşadıkları anlatılıyor.

Yüz hatlarından Asya kökenli olduğunu tahmin ettiğimiz genç bir baba, kuvvetle muhtemeldir ki ailesine daha iyi bir yaşam sağlamak üzere uzaklara gider. Ayrılış pek kolay değildir. Anne ve kız evlerine dönerlerken baba da uzun bir deniz yolculuğu yaparak büyük bir şehre varır. Tan, neresi olduğuna dair tahminlerde bulunsak da hayali bir şehir yaratmış; ancak burada genç babanın geçtiği işlemlerden çoğu göçmenin geçtiğini söylersek yanılmış olmayız. Doktor muayeneleri, mülakat derken şehre girmesi için gerekli belgeyi sonunda alır. Şimdi sıra bu kocaman, karmakarışık, yabancı yerde kalacak bir yer ve iş bulmaya gelmiştir. Bu arada başka göçmenlerle karşılaşır, onların hikâyelerini dinler. Kimileri ona yardımcı olur. Sonunda bir iş bulmayı ve bir düzen kurmayı başarır. Artık ailesiyle bir araya gelme zamanıdır. Onların gelmesiyle nihayet bu büyük, yabancı şehir bir ev haline gelir, genç adamın da yüzü güler.

Bu genç baba ne ilk göçmendir ne de son olacaktır. Başkaları gelmeye, benzer yollardan geçmeye devam edecektir. Eğer başarılı olabilirlerse bu yabancı yer onlar için de bir eve dönüşebilecektir.

Shaun Tan, daha kitabın kapağını açar açmaz karşılaştığımız, neredeyse her milletten insanın resimleriyle, her bir duygunun ifade bulduğu çizimleriyle, bize anlattığı hikâyeyle ve asıl hikâyenin içindeki küçük öykülerle yine bizi yarattığı dünyanın içine çekiyor. Siz de genç babanın üzüntüsünü, sıkıntılarını, yalnızlığını, yaptığı kâğıttan kuşlarla umudunu yitirmemeye çalışmasını, özlemini yaşıyorsunuz, hissediyorsunuz. Shaun Tan gerçekten müthiş yaratıcı bir sanatçı.

Shaun Tan’ın yazıp-resimlediği Uzak, Desen Yayınları’ndan yayımlanıyor.

Tülin Sadıkoğlu

Resimler, Shaun Tan'ın web sitesinden alınmıştır: www.shauntan.net













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder