23 Nisan 2014 Çarşamba

Yüzyüz

Siyah balık Yüzyüz ve hepsi kırmızı olan balık arkadaşları, denizin kuytu köşelerinden birinde mutlu mutlu yaşamaktadır. Ancak “kara bir günde, hızlı, kızgın ve çok aç bir ton balığı” gelir ve minik kırmızı balıkların hepsini yutuverir. Çok hızlı yüzebilen Yüzyüz neyse ki kaçabilmiştir. 

Kurtulmuştur kurtulmasına, ama derin sulara doğru yol alan Yüzyüz üzgündür, yalnızdır ve korkmaktadır. Yine de güzelliklerle dolu denizde ilerledikçe gördükleri onu mutlu etmeye başlar. Neler görür neler: “Gökkuşağı renklerinde bir denizanası… Yürüyen bir su çarkına benzeyen ıstakoz…Gözle görülmeyen bir ipin çektiği tuhaf balıklar… Akide şekeri kayalarda yetişen bir deniz yosunu ormanı…” ve daha pek çok şey. 

Derken Yüzyüz kırmızı balıklardan oluşan bir sürüyle karşılaşır. Balıklar kayaların ve yosunların arasına gizlenmiş durmaktadır. Bunun nedeni ise büyük balığın hepsini yutacağından korkmalarıdır. Yüzyüz uzun uzun düşündükten sonra bir çare bulur. Denizdeki en büyük balıkmış gibi hep birlikte yüzeceklerdir. Böylece büyük balıklar onlara yaklaşamayacaktır. Yüzyüz de tek farklı balık olarak onların gözü olacaktır. Küçük balıklar, yan yana gelerek dev bir balık olurlar ve çok geçmeden büyük balığı oradan uzaklaştırırlar.

Pek çok ödüle değer görülen Yüzyüz, dostluk, cesaret, yaratıcılık ve işbirliği üzerine harika bir kitap. Bu küçük siyah balık cesurdur; çünkü tek başına kaldığında korksa da cesaretle yoluna devam eder. Aynı zamanda yaratıcıdır; büyük balıktan saklanan kırmızı balık sürüsüyle karşılaştığında yaratıcılığını kullanarak bir çözüm önerir. Liderdir; diğer balıklara birlikte olmanın gücünü anlatır ve bunu nasıl başaracaklarını gösterir.

Dünyaca ünlü yazar, çizer ve grafik sanatçısı Leo Lionni’nin yazdığı ve resimlediği Yüzyüz adlı resimli öykü kitabı Elma Yayınevi’nden çıktı.

Leo Lionni’nin çizimlerini ve metinlerini seviyorum. Ancak Yüzyüz’ün bendeki kopyasında resimlerin baskı kalitesi pek iyi değil. Resimler koyu ve kimi yerlerde “çamur gibi”. Umarım yalnızca bendeki böyledir.

Kitap, 4-6 yaş grubu çocuklar için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder