26 Mayıs 2014 Pazartesi

Bitmeyecek Öykü

1979 yılında yayımlanan ve sinemaya da uyarlanan Bitmeyecek Öykü Alman yazar Michael Ende’nin en bilinen kitaplarından biri.
 
Michael Ende’nin insanın defalarca okumak istediği Bitmeyecek Öykü’sünün kahramanı Bastian Balthasar Bux ise içine kapanık, yalnız biraz da tutukluğu ile alıştıklarımızdan farklı bir kahraman. Bu yönleri ile uğraşılacak çocuk izlenimi veren Bastian okulda da arkadaşlarının zalimliğine maruz kalır.
 
Okulu kırdığı bir gün sinemaya ya da oyun oynamaya gitmek yerine sahaf dükkânından aşırdığı kitabı okulun çatı katında okumayı tercih eden bir yapıya sahip olan Bastian, kendini kitaba kaptırır. Kitap onu o kadar sürükler ki kitabın kahramanlarından birine dönüştüğünü fark etmesi bile zaman alır. Fantazya diyarına doğru sıra dışı bir yolculuk yapar.
 
Hiçliğin yok etmeye çalıştığı ve kimsenin bunu önleyeme gücünün yetmediği Fantazya’da, Bastian ile yaşıt Atreyu, bu tehlike ile savaşmayı göze alır. Atreyu’nun arayışları sürerken ona eşlik eden dostları da olur. Onlarla birlikte mücadelelerini sürdürürler.
 
Maceralar sona erdiğinde Bastian Balthasar Bux da kendi içsel yolculuğunu tamamlar. Hayata daha farklı bakmaya başlamıştır artık.

Fantazya’daki yolculuğu boyunca Bastian’ın yaşadıklarını okurken insan gerçekten kitap hiç bitmesin istiyor.
 
Saadet Özkal'ın Türkçeleştirdiği kitap Kabalcı Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitap genç ve fantastik edebiyat seven herkese hitap ediyor. 

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder