21 Mayıs 2014 Çarşamba

Can Arkadaş

Fikret Otyam'ı tanımlamak için sadece yazar ve ressam olduğunu değil fotoğrafçılık ve gazetecilik yaptığını da söylemek gerekir. On parmağında on marifet olan Otyam'ın ilk kez 1976 yılında yayımlanan bir çocuk kitabı da var: Can Arkadaşım.

Otyam otobiyografik diyebileceğimiz öyküsünü Fertek adlı köpekleri, onun yavrusu Lortop ve kurt köpeği Tek üzerinden anlatmaya başlıyor.

Fikret Otyam, çocukluğunun geçtiği yerleri "başı boz dumanlı dağların eteğinde bir kasaba" olarak tanımlarken çocukluğunun olmazsa olmazını da şöyle dile getiriyor: "Köpeği olmayan çocuk yok aramızda."

Otyam'ın ilk göz ağrısı Fertek; o kadar çok yavrusu var ki bu Fertek'in bir gün babaları dayanamayıp Lortop dışında tüm yavruları dağıtıp Fertek'i de uzak bir yere göndermeye karar veriyor. Lortop, fotoğraf çektirmeyi seven bir köpek olarak kalıyor Otyam'ın aklında.
Otyam'ın kitabında sadece hayvanlarla olan ilişkisini değil sosyal durumları, hakkını korumak kadar başkalarının emeğine saygılı olmak gibi hiçbir zaman güncelliğini kaybetmeyen konulara değiniyor.

Çocukça bir merak, heyecan da görüyoruz Fikret Otyam’ın metninde. Hele ilk kez uçak gördüğü zaman başka hiçbir şey düşünemez hale gelmesini ifade ettiği bölümler yazarın duygularını daha güzel hissettiriyor okuyucuya.

Can Arkadaş, fotoğraf ve resimlerle bezeli bir kitap. Resimler elbette yazarın kendi elinden çıkma. İş Bankası Kültür Yayınları'nda ikinci baskısı yapılan Can Arkadaş, 10 yaş üstü çocuklar ve sanatçıyı merak eden herkese göre bir kitap. 

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder