9 Mayıs 2014 Cuma

Cömert Ağaç


İlk kez 1964 yılında yayımlanan Cömert Ağaç (The Giving Tree) hem yazar ve illüstratör Shel Silverstein'ın en bilinen kitabı hem de neredeyse tüm dünya çocuklarının okuduğu öykü oldu.

Cömert Ağaç'ta, bir ağaç ile bir çocuğun ilişkisi anlatılıyor. Her gün onu görmeye gelen çocuğu çok seven ağaç onu hiç kıramaz. Çocuğun dallarına tırmanmasına, meyvelerini yemesine izin verir. Her istediğine evet der. Önceleri bu istekler kendi varlığını tehdit etmez. İlişkilerinde bir sıkıntı yoktur. Çocuk büyüdükten sonra bir şeyler değişir. Ağacı eskisi kadar ziyaret etmez. Delikanlı olduğunda özellikle parasal yardıma ihtiyaç duyduğunda ağazı ziyaret eder. Ağacın verecek parası yoktur ama meyvelerini toplayıp pazarda satabilir delikanlı; öyle de yapar. Sonra delikanlı kocaman adam olunca istekleri de çoğalır. Ağaç hiçbir zaman onu geri çevirmez. Koşulsuz sevmek ve fedakarlık yapmak böyle bir duygudur onun için.

Kitaptaki ilişki iki yönlü olarak okunabilir. Genelde ağacın yaptığı cömertlik ve fedakarlık ön plana çıkarılırken çocuğun kendi çıkarlarından başkasına önem vermediği ve karşısındakinin varlığını tehdit ettiği kısmı nedense biraz geri planda kalıyor. Ağaçın cömertliği kadar çocuğun da bencilliğinden söz edilmeli bu kitapla ilgili konuşulurken.

Yazarın, şimdi resimli kitapların klasiklerinden biri olarak kabul edilen Cömert Ağaç'ı yayımlatması kolay olmamış. Bazı yayıncılar tarafından çocuklar için üzücü bir hikayesi olduğu gerekçesi ile reddedilmiş.
 
50. yılını kutlayan kitabı Türkçeye Sevim Öztürk çeevirmiş. Kitap Özel Sezin Okulları tarafından yayımlandı. Kitapta metne ek olarak resimli kitaplarda pek alışık olmadığımız bir takdim yazısı eklenmiş.

Cömert Ağaç Bahçesi/İsrail
 

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder