30 Mayıs 2014 Cuma

Gündelik Eşyalarla Deneyler

Deney yapmak için illâki havaya uçuracak bir laboratuvara gerek yok. Bilimsel bir gerçeği evde kendi kendinize de ispatlayabilirsiniz. Birleşik Amerikalı yazar Muriel Mandell’in Gündelik Eşyalarla Basit Fen Deneyleri ve Gündelik Eşyalarla Basit Hava Deneyleri kitapları evde deney yapmaya olanak sağlıyor.

Gündelik Eşyalarla Basit Hava Deneyleri ve Gündelik Eşyalarla Basit Fen Deneyleri öğretici olduğu kadar da eğlenceli iki kitap.

Deneyler evde bulunan malzemeler ile gerçekleştirilebilecek kolaylıkta. Her deneyin bir yönergesi var. Deney için hangi malzemeler gerekli, deney nasıl yapılacak ve sonucu ne olacak bunların hepsi bu yönergede yer alıyor. Bu yönerge dikkatle izlendiğinde çocuklar hem bilimsel bir gerçeği öğreniyor hem de el becerilerini geliştiriyor. 

Kitaptaki deneyler bölüm başlıklarına ayrılmış. İsteyen istediği deneyi seçmekte serbest. Yalnız yazarın bu konuda ufak da olsa bir önerisi var; her bölümden birkaç deney yapmaktansa bir bölümdeki deneyleri sırası ile yapmanın daha faydalı olduğunu söylüyor. Yine de seçim sizin...

Deneyler evde yapılacak kadar kolaysa da yine de dikkatli olmakta fayda var. Olası sakarlıklar göz önüne alınırsa; su deneylerini etrafı ıslatmayacak şekilde örneğin küvet ya da lavaboda yapmakta, fayda var. Isı gerektiren deneylerde ise bir büyüğün eşliği şart.

Kitabın yazarı Muriel Mandell bir eğitimci. Mandell, çocukların eğitiminden sorumlu öğretmenleri yetiştiriyor.Yazdığı kitaplar bazı okullarda yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. Petek Demir’in Türkçeye çevirdiği, Altın Kitaplar'ın yayımladığı kitaplar 8 yaş ve üzeri çocuklara hitap ediyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder