5 Mayıs 2014 Pazartesi

Hitler Oyuncağımı Çaldı

Hitler Oyuncağımı Çaldı, Judith Kerr'in II. Dünya Savaşı öncesi yaşananları bir kız çocuğunun gözünden anlattığı bir roman. Anna, ağabeyi Max ve ebeveynleri ile rahat bir hayat sürüp hep böyle devam edeceğini düşünürken hayatın akışına kapılan bir çocuk.

Anna'nın babası Almanya'nın ünlü yazarlarından biri. Sadece yazarlık kariyeri ile değil yükselen Nazilere karşıt görüşleri ile de tanınan biri, ayrıca Yahudi. Seçimlerin yaklaştığı bir dönemde aldığı bir telefon onu harekete geçiriyor. Çevresindeki iyimserlerin aksine ülkede bir şeylerin değişeceğini hissediyor ve hiç vakit kaybetmeden yeni bir hayat kurabilecekleri bir yer arayışına giriyor. Ailesini tehlikeye atmamak için bir gece gizlice ülkeden ayrılıyor.

Anna'nın annesi çocuklarına bundan kimseye bahsetmemeleri gerektiğini, babalarını soran olursa hasta olduğunu söylemelerini istiyor. Anna bunun nedenini tam olarak anlayamıyor ama annesinin sözünü dinlemeyi ihmal etmiyor.

Birkaç hafta sonra Anna, Max ve anneleri babaları ile buluşmak üzere İsviçre'ye gitmeye hazırlanıyorlar. Eşyaları ve oyuncakları arasında bir seçim yapmak zorunda kalan Anna, küçüklüğünden beri oynadığı oyuncağını yanında götüremiyor. Bu Anna'ya çok dokunuyor ama elinden fazla da bir şey gelmiyor..

Anna'nın mülteci hayatı İsviçre'de başlar. Aksanlar farklı olsa da burada Almanca konuşmaya devam eder Anna. Ancak farklı kurallara, adetlere alışmak onun için pek de kolay olmaz. Hayatı Berlin'de yaşadığından farklıdır. Tam yeni çevresine alışacakken ailesi Fransa'ya taşınmayı, burada bir hayat başlatmayı düşünür. Anne ve babası, Paris'te karar kılar. Tüm aile Fransa'ya taşınır. Burada sadece yeni adetleri değil yeni bir dil de öğrenmek zorunda kalır çocuklar. Hem eski hayatlarından çok farklıdır her şey. Daha önce hiç hesap etmedikleri şeyleri düşünmek zorundadırlar. Ama Anna için bunun pek önemi yoktur. O ailesi ile birlikte olmayı her şeyden üstün tutar.

Hitler Oyuncağımı Çaldı, farklı fikirlere tahammülsüzlüğün, ayrımcılığın insanların hayatlarını nasıl değiştirdiğini çocuk gözüyle anlatan bir roman. Judith Kerr kendi hayatından yola çıkarak bu romanı kaleme almış. Kitabın sonunda yer alan yazarın notu bölümünde Kerr şöyle sesleniyor okurlarına: "Bu kitabı kaleme almamın bir nedeni de kendini birdenbire fakir hissetmenin, yabancı ülkelerde yaşamanın, yabancı okullara gitmenin, yabancı diller öğrenmenin gerçekten nasıl hissettirdiğini onlara anlatmaya çalışmaktı." Kerr bunu ustalıkla da gerçekleştirmiş.

Hitler Oyuncağımı Çaldı, Berfu Durukan'ın çevirisi ile Tudem tarafından yayımlandı.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder