7 Mayıs 2014 Çarşamba

Kuşlar Meclisi - Simurg

Ozan Attar, huzursuz bir rüyadan uyandığı bir sabah kendini hüthüt kuşuna dönüşmüş olarak bulur ve yeryüzündeki bütün kuşları toplayarak onlara seslenir:

Kuşlar!
Dünyamızı saran dertlere bir bakın!
Kargaşa – hoşnutsuzluk – isyan!
Toprak, su, yiyecek uğruna korkunç kavgalar!
Zehirlenmiş hava! Mutsuzluk!
Korkarım yolumuzu kaybettik. Bir şeyler yapmalıyız!
Çok gün gördüm. Çok sırlar öğrendim.
Dinleyin: Bütün cevapları bilen bir kral tanıyorum.
Gidip onu görelim.

Diğer kuşlar kralın varlığından şüphelidir. Ancak hüthüt kuşu, adının Simurg olduğunu ve Kafdağı’nda yaşadığını söylediği bu kralın gerçek olduğuna onları ikna eder. Yine de bazı kuşlar bahaneler öne sürer ve gitmez istemez. Sonunda kuşlar havalanır ve yola çıkar.

Kuşlar, Simurg’un yaşadığı Kafdağı’na varabilmek için yedi vadiyi aşmak zorundadır: Arayış Vadisi, Aşk Vadisi, İdrak Vadisi, Ayrılık Vadisi, Birlik Vadisi, Hayret Vadisi, Ölüm Vadisi. Zorlu bir yolculuktur bu. Yüz binlerce kuş olarak başladıkları bu serüvende kimi cesaretini kaybeder ve sessizce uzaklaşıp gider; kimi susuzluktan, açlıktan ölür; kimi vahşi hayvanların saldırısına uğrar… Böylelikle yalnızca otuz kuş yolculuğu tamamlayabilir. “Sonunda arayışlarının birleştirdiği, otuz kuş, krallarına ulaşır. Ve görürler ki kendileridir kral Simurg…ve kral Simurg içlerinden her biri ve hepsidir.”

Eski Çekoslavakya’da doğan, daha sonra Amerikan vatandaşı olan illüstratör ve yazar Peter Sis, aralarında çocuk edebiyatının Nobel’i olarak görülen Hans Christian Andersen Ödülü, yedi kez kazandığı The New York Times Book Review'ün verdiği Yılın en iyi Resimlenmiş Kitabı ödülü ve Caldecott Onur Kitabı ödülü bulunan pek çok uluslararası ödülün sahibi.
Sis, kitapta verilen bilgiye göre Jorge Luis Borges’in “Düşsel Varlıklar Kitabı” için resimlediği Simurg Hikâyesi’ni ilham verici bulmuş ve böylece Feridüddin Attâr’ın kitabı Mantık Al-Tayr’a yönelmiş. İyi ki de böyle olmuş.    

 “Simurg”un gerçek yazarı Feridüddin Attâr, aralarında Mevlana’nın da bulunduğu pek çok büyük düşünür ve şairi etkileyen Klasik İran Edebiyatı’nın en önemli düşünür ve şairlerinden. Eserleri arasında en tanınmışı otuz kuşun yolculuğunu anlattığı Mantık Al-Tayr’dır. Ancak söz konusu eser yalnızca otuz kuşun yolculuğunu anlatmakla kalmıyor elbette. Kuşlar ve yolculuk, tasavvufun temel ilkelerini anlatan birer simge. Peter Sis de hikâyenin özünü resimleriyle aktarmakta son derece başarılı.

Peter Sis’in, Feridüddin Attâr’dan uyarladığı Kuşlar Meclisi, Nazmi Ağıl’ın çevirisiyle Alef Yayınları’ndan çıktı. Sis, bu kitabı yetişkinler için uyarlayıp resimlemiş. Ancak genç okurlar için de rahatlıkla önerebiliriz.  

Tülin Sadıkoğlu







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder