23 Mayıs 2014 Cuma

Pullar Savaşı

Pullar! Günümüzde çocuklar “pul”un ne olduğunu biliyor mu, merak ettim ve etrafımdaki çocuklara sordum. Kelime olarak onlara bir şeyler çağrıştırsa da hayatlarında hiç mektup yazmamış, postaneye gitmemiş bu çocuklar ellerine bir pul almış değillerdi. Eğlenceli, bilgilendirici bir öykü okumanın yanı sıra belki tam da bu nedenle çocuklar kitabı okumalı diye düşündüm. Tek neden pulun ne olduğunu öğrenmek değil elbette. Bunun yanı sıra sabırla, sevgiyle, hatta şefkatle herhangi bir şeyin koleksiyonunu yapmanın ne demek olduğunu da görmüş, hatırlamış olacaklar. Tabii öykünün içinde geçen onlarca tarihi ismin de öyküyü çok ilginç bir hale getirdiğini de atlamamalıyız.

Kitabın konusuna gelecek olursak... Cem, babası gibi pul koleksiyonu yapmaktadır. Tam dört yüz on sekiz pulu vardır. Pullarına canlı yaratıklarmış gibi bakar, onlarla dakikalarca konuşur. Cem hiç de yanılmıyordur. Pullar canlıdır ve ana dilleri Pulcanın yanı sıra ait oldukları ülkenin dilini konuşurlar, hareket edebilirler.

Bir gün doktor olan Cem’in babası yakın bir arkadaşı hastalanınca aceleyle evden çıkar. O kadar aceleyle çıkmıştır ki pul defterini dolaba kaldırmayı unutur. İşte o gece Cem’in pulları diğer pulları ziyaret etmeye karar verir. Kurayla aralarından dört pul seçilir ve böylece pullar yola koyulur. Bu arada Cem’in babasının pul defterinde bir güzellik yarışması yüzünden tartışma çıkmıştır. Üzerinde Alman askerleri olan pul, seçime müdahale etmiş ve kendi adaylarının seçilmesini istemiştir. Amerikan pulu da güçlü olduğu için Tank’ın seçilmesini doğru bulur. Diğer pullar itiraz eder, ama Tank seçilir. Cem’in defterinden gelen konuklar yarışmaya biraz ara verilmesine neden olur. Devam etmeye kalktıklarında Tank, Hitler’i birinci seçtiklerini ilan eder. İşte, ondan sonra savaş başlar…  

Ülkü Tamer’in yıllar önce yayımlanan ve ülkemiz çocuk edebiyatının klasiklerinden biri olarak görülen Pullar Savaşı, Can Çocuk Yayınları’ndan kısa bir süre önce çıktı. Kitaptaki resimler Gözde Bitir’e ait.

Ülkü Tamer, Türk şiir tarihinde önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra çocuklar için de pek çok şey yapmıştır. Şair Haydar Ergülen’in ifadesiyle, Ülkü Tamer’in “yaptığı her iş, hayatı dahil, çocukluğunu doyasıya yaşamak ve sürdürmek içindir.” Çocuksu yanını hiç kaybetmemiştir Ülkü Tamer... Şairliğinin, çevirmenliğinin yanı sıra aktörlük ve Milliyet Çocuk, Milliyet Sanat Olayı dergilerinin, Milliyet Yayınları’nın genel yayın yönetmenliğini de yapmıştır.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder