29 Mayıs 2014 Perşembe

Üç Soru

İyi bir insan olmak isteyen Nikolay bunu nasıl yapacağını her zaman bilemez. Üç önemli, felsefi sorusu vardır: “Neyi ne zaman yapmak uygundur?”, “En önemli kişi kimdir?”, “Yapılacak doğru şey hangisidir?” Bu üç soruya yanıt bulabilirse nasıl davranması gerektiğini her zaman bileceğine inanır.

Nikolay’ın arkadaşları balıkçıl Sonya, maymun Gogol ve köpek Puşkin bu sorulara çeşitli yanıtlar verirler. Ancak yanıtları kendi ihtiyaçlarına uygundur. Nikolay uzun uzun düşündükten sonra bilge kaplumbağa Leo’ya danışmaya karar verir.

Yaşlı kaplumbağa Leo’yu bahçesini kazarken bulan Nikolay ona sorularını hemen sorar. Ancak Leo gülümsemekle yetinir ve bahçesini kazmaya devam eder. Ona yardım etmeyi teklif eden Nikolay tüm bahçeyi kazar. Kazmayı bitirir bitirmez sert bir rüzgârla birlikte yağmur yağmaya başlar. Kaplumbağayla kulübeye doğru giderlerken çığlıklar duyarlar. Çığlıkların geldiği yere doğru koşan Nikolay devrilen ağaç nedeniyle bacağı yaralanan bir pandayla karşılaşır. Onu da alıp Leo’nun kulübesine giderler. Kendine gelen pandanın ilk sorduğu yavrusunun nerede olduğudur. Bunun üzerine Nikolay hemen dışarı fırlar, yağan yağmura rağmen yavruyu aramaya başlar ve sonunda da bulur, annesine getirir. Yaptıklarından memnundur Nikolay, ama sorularına hâlâ yanıt bulamamış olmanın sıkıntısını yaşar. Kaplumbağa Leo’ya göre ise oğlanın soruları yanıtlanmıştır.

Zen konusunda çalışmalar da yapan Amerikalı yazar ve illüstratör Jon J. Muth’un, büyük Rus yazar Tolstoy’un aynı adlı öyküsünden yola çıkarak yazdığı ve resimlediği, Pınar Savaş’ın Türkçeye çevirdiği “Üç Soru” başlıklı resimli öykü kitabı Butik Yayıncılık’tan yayımlanıyor.


Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder