16 Haziran 2014 Pazartesi

Defolu Kalpler

“Ben böyle biri olmak istemiyorum,” dedi düz bir sesle.
“Fitzke gibi biri mi olmak istemiyorsun?”
“Bütün yetişkinlerin olduğu gibi biri. Bunların hepsinin bir sorunu var.” Dizini göğsüne doğru çekerek elleriyle sımsıkı sarıldı. “Sanki ya ergenlik çağında ya da yaşlanırken içlerindeki bir şeyler arızalanmış. Sanki içlerinde çatlak veya kırıklar oluşmuş ve siyahla beyaz dışındaki bütün renkler içeriden dışarı akmış.

“Derin yetenekli” Rico ve Oskar’ı Derin Gölgeler başlıklı kitapta tanımıştık. Birbirlerinden farklı ama bir şekilde benzer iki çocuğun yolları bir şekilde kesişmiş ve sonra da büyük bir macera yaşamışlardı. Birer kahraman olan çocuklar gazete ve televizyon kanallarının ilgi odağı haline gelmişlerdi. Ancak iki çocuğun yaşayacağı maceralar henüz bitmedi! Artık dost olan Rico ve Oskar kendilerini bir kez daha yeni bir maceranın içinde bulacaklar.

Babasıyla birlikte yaşayan Oskar, bir süreliğine Rico’da kalacaktır. Rico’nun annesi ise gece kulübünde çalışmaya ve bingo oynamaya devam etmektedir. Bir akşam annesi her ikisini de yanına alarak bingo oynamaya gider. Oskar, Rico’nun annesinin hile yaptığını fark eder ve bunu Rico’yla paylaşır. İki çocuk, Tanya’nın, karşılığında sıradan bir çanta kazandığı böylesine basit bir oyunda neden hile yaptığını anlayamazlar. Yaptıkları araştırma sonucu konunun yalnızca basit bir çanta olmadığını ve asıl suçlunun da bingo şefi olan korkunç “Ellie Wandbeck” olduğunu keşfederler. Annesinin patronu Boris’in Ellie Wandbeck’in oğlu olduğunu öğrendikten sonra da taşlar yerine oturur.

Rico annesine şantaj yapıldığına inanır, o yüzden annesi “haftalardır melodisi unutulan güzel bir şarkı gibi”dir belki de.

Rico ve Oskar, aldıkları yardımlarla bir şekilde bu olayın çözülmesini sağlarlar. Ancak kitap yalnızca bu heyecanlı maceradan ibaret değil. Yan karakterlerin yanı sıra Rico’nun geçmişiyle ilgili çok önemli şeyler de öğreniyoruz.

“Rico ve Oskar”, alışkın olduğumuz çocuk kitaplarından farklı. Kitaptaki çoğu karakter, belki de, her zaman karşılaşabileceğimiz karakterler değiller. Çoğu zaman onları yalnızca uzaktan görüyoruz ve görmekle kalıyoruz, yaşamlarına hiç dokunmuyoruz. İyi yazılmış, iyi kurgulanmış kitaplar olmasının yanı sıra tam da bu nedenle bu üç kitaplık diziyi önemsiyorum. Çocuklarımızı korumak isteyeceğimiz hayatların, olayların tam ortasında bulunan bu iki çocuğun yaşadıklarını, neler hissedebileceklerini okuyoruz. Üstelik yazar, olayları, hiç ajite etmeden, durumun bir fotoğrafını çekercesine aktarıyor. Olayların Rico’nun ağzından anlatılıyor olması kitaba bir naiflik, farklı bir “derinlik” katıyor. Empati yapabilmeyi, böylelikle farklı yaşamları anlayabilmeyi sağlıyor.

Alman yazar Andreas Steinhöfel’in yazdığı Kâzım Özdoğan’ın Türkçeleştirdiği Rico ve Oskar’ın ikinci macerası Defolu Kalpler, Tudem Yayınları’ndan çıktı. Kitap, yayınevi tarafından, 10-12 yaş grubundaki çocuklar için önerilmiş. 

Tülin Sadıkoğlu   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder