25 Haziran 2014 Çarşamba

Şaka, Alay ve Hazırcevaplarıyla Yahya Kemal

Behçet Kemal Çağlar’a, “Yahya Kemal?” demişler.
“İstanbul’un sekizinci tepesi,” demiş.

Kısa bir süre önce Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlanan, Süleyman Bulut’un yazdığı ve Mustafa Delioğlu'nun resimlediği Şaka, Alay ve Hazırcevaplarıyla Yahya Kemal başlıklı kitapta şairin bambaşka bir yanına tanıklık ediyoruz.    

Büyük şairlerden biri olarak kabul edilen, İstanbul âşığı olarak bilinen Yahya Kemal Beyatlı (1884-1958), Türk şiir tarihinde önemli bir yere sahiptir. Şairliğinin yanı sıra diplomatlık yapan, milletvekili olan şairin gerçek adı ise Ahmet Agâh’tır.

Şiire ve şairliğe çok önem veren, geleneği önemseyen ancak yeniliklere de açık olan Yahya Kemal’in otuz yaşına kadar yazdığı bütün şiirleri yırtıp attığı, en sevilen şiirlerini ellili, altmışlı yaşlarında yazdığı söylenir. Genellikle de az şiir yazmakla bilinmektedir. Bu konuyla ilgili pek çok yorum yapılmıştır. Şairin neden az şiir yazdığına dair verdiği karşılıklardan birini aktaralım:

“Üstat, az yazmanızın sebebi nedir?”
Yahya Kemal, Park Otel’deki odasında, bakışlarını karşıda görünen Boğaz’ın üzerinde gezdirdikten sonra:
“Şiir,” der, “hissin, söz halinde donmuş şeklidir. İlham ise şaire his olarak gelir, kelime olarak lisan olarak gelmez. Şairin işi, hissi, kelime olarak ifade etmektir. Bu da ancak uzun çalışmayla olur.”

Bugüne kadar Yahya Kemal’in şiirleri ve şairliği üzerine pek çok şey yazılıp çizildi, ancak bu büyük şairin mizahi yanı ne kadar biliniyor, emin değilim. O yüzden iyi ki sevgili Süleyman Bulut bu kitabı yazmış da, okurlar olarak bizler resimlerinde çok ciddi duran bu büyük şairin alaycı, şakacı yanını daha iyi tanımış olduk.

Yahya Kemal’in bir soruya, kendine has üslubuyla verdiği yanıtlardan birini daha aktaralım:

Yakın bir dostu, karşılaştıklarında Yahya Kemal’e, “Nasılsın?” diye sorunca Yahya Kemal, şöyle der:
“Doktorlara sorarsanız karaciğer mükemmel, kalp mükemmel, böbrek mükemmel, tansiyon mükemmel! Yalnız ben berbat bir haldeyim!”

Bu eğlenceli anekdotları, anıları okurken ince bir zekânın, incelikli bir mizah duygusunun ve konu her ne olursa olsun seviyeli bir üslubun tadını doyasıya çıkaracaksınız.

Bana kalırsa kitap her yaşa hitap ediyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder