4 Temmuz 2014 Cuma

Yağmur Damlalarından Kolye

Ağacın içine sıkışan Kuzey Rüzgârı, kendisini kurtaran Bay Jones’un yeni doğan kızı Laura’nın vaftiz babası olur ve küçük kıza yağmur damlasından bir kolye hediye eder. Her yıl doğum gününde ona başka bir damla getirecektir Kuzey Rüzgârı. Küçük kız, dört damlaya sahip olduğunda en şiddetli sağanakta bile ıslanmayacaktır. Beş damla onu şimşeklerden ve yıldırımlardan, altı damla ise en güçlü rüzgâra karşı koruyacaktır. Yediyi tamamladığında en derin nehirde, sekizi tamamladığında ise en açık denizlerde yüzebilecektir. Dokuzda ellerini çırparak yağmuru durdurabilecek, on damlada da burnunu çektiğinde yağmur yağdırabilecektir. Ancak Laura kolyeyi asla boynundan çıkarmamalıdır, aksi takdirde bu ona kötü şans getirecektir.

Her yıl Kuzey Rüzgârı, Laura’ya doğum gününde bir yağmur damlası getirir. Nihayet dokuz yağmur damlasına sahip olduğunda okula küçük kızın okula gitme zamanı gelmiştir. Laura’nın kolyesini ve yağmuru durdurabilmesini kıskanan bir kız kolyeyi Laura’dan çalmayı başarır. Küçük kız çok üzgündür; ama ona yardım edecek olanlar vardır. Geçmişte yardım ettiği ve kolyesi sayesinde zor durumlardan kurtardığı balık denizin dibine; kuş tarlalara, ormanlara ve yollara; fare de her bir köşeye ve diğer fare arkadaşlarıyla birlikte dünyadaki tüm dolaplara bakacaktır. Kolyeyi sonunda bulurlar, ama almaya gidene kadar kolye çoktan bir tüccara satılmış ve Arabistan’a gitmek üzere gemiye yüklenmiştir. Laura bu kez de bir yunusun ve kuşların yardımıyla Arabistan’a doğru yola çıkar…     

Joan Aiken’in yazdığı, Jan Pienkowski’nin resimlediği, Ada Seyhan’ın Türkçeleştirdiği Yağmur Damlalarından Kolye başlıklı kitapta yağmur damlalarından kolyesini bulmak üzere Arabistan’a giden Laura’nın öyküsünden başka pek çok öykü bulunuyor. Bir perinin verdiği kedi yavrusunun minderde oturduğu sürece yoksul küçük kızın ve teyzesinin dileklerini yerine getirmesi… İçine bir parça gökyüzü bulaşan, tüy kadar hafif elmalı turtanın üzerinde yaşlı kadın, yaşlı adamla birlikte havalanması… Yalnız kalmayı sevmeyen Janet’in bir gece kitapların içinden çıktığını fark ettiği raflardaki cinler, küvetteki deniz kızları ve rüzgârdan bile hızlı koşabilen kaplanla yaşadıkları… Kocaman bir çölün ortasındaki istasyonda görevli üç kişinin buldukları vaha…Maya yedikten sonra bir ev kadar büyüyen kedi… Şarkılar çalıp söyleyerek dünyayı dolaşan dört arkadaşın bulduğu ev… Bayan Noot’un torunu Nils’e yaptığı yorgan ve on iki deve… Modern masallar diyebileceğimiz bu sekiz öykü, içerdiği masalsı ve fantastik öğelerle genç okurların merak duygusunu ve hayal gücünü sürekli besliyor. Ayrıca, her öyküde okur kendi dünyasına ait bir şeyler bulabiliyor.

Tudem Yayınları’ndan çıkan “Yağmur Damlalarından Kolye”, 8-10 yaş grubu okurlar için öneriliyor.
 
Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder