27 Ağustos 2014 Çarşamba

Bir Eski Zaman Masalı: Devanası ve Ateş

Zamanlardan bir zamanda, diyarlardan bir diyarda, kırmızı mı kırmızı dağlar arasında annesiyle birlikte yaşayan bir kız çocuğu varmış. Küçük kız uzakta,  ateşler ülkesinde yaşayan abilerini çok özler, durmadan onları sayıklarmış. Ne yapmış etmiş annesini onları görmeye ikna etmiş. Anacığı küçük kıza yoğurup şekillendirerek balçıktan bir eşek yapmış. Derken küçük kız yola çıkmış. Yol uzadıkça incelmiş, inceldikçe uzamış, bir akşam hava kararmak üzereyken ateşler ülkesine varmış. Abileri kendisini görünce çok sevinmişler, yere göğe koyamamışlar. Sabah olmuş işe gitmek için kalkmışlar. Evin bir de kedisi, kedinin de kötü bir huyu varmış. "Aman kardeşim" demişler küçük kıza, sen sen ol, üzümünü ver, kediyi ihmal etme! İhmal edersen eğer kedi ateşi söndürür sonra." Küçük kız uykuya yenik düşer, kediye üzüm vermeyi unutur, kedi gider ateşi söndürür. Ateş bu onsuz bir şey olmaz ki! Ateş de sadece devanasında var. Devanası da devanası hani, gölgesi dağları tutan cinsten. Küçük kız gider bir cesaret devanasının kapısını çalar. Sonra... Sonrası Devanası ve Ateş adlı masalda.

Songül Vurdu, çocukluğunda annesi Elif Pupuş Vurdu'nun anlattığı masalı düzenleyerek yazmış, Seda Mit resimlemiş. 

Ateşin çalınması ile ilgili söylencelerle simgesel bağlantılar kuran anlatı, ateş ülkesine çalışmaya giden abilerin neden orda olduklarıyla ilgili güncelle ilişkilendirilebilecek çağrışımlar sunarken evrensel olanı anadoluya ait dille harmanlamayı başarmış. Ne damda incisiyle boncuğuyla örgü ören kız çocuğu sakil duruyor ne de klasik masallarda olması gereken tilkinin yerini kedinin almış olması. Her şey doğal bir akış içinde, birbiriyle uyumlu bir şekilde ifadelendirilmiş.
Devanası ve Ateş, Tilkilerin Düğünü, Bozkır, Şaşkın Salyangoz, Üşüyen Tırtıl, Oblomov Kedi ve Alabalıkların Şarkısı adlı kitapları art arda yayımlayan Mavi Pencere Yayınları, özenli resimleri ve baskı kalitesiyle de dikkat çekiyor. Hemen tüm kitaplarda kolay izlenebilir metinleri güçlü çizgilerle resmetmek tercih edilmiş.

 Mavi Pencere Yayınları,  bir çocuğun merak ettiği temel soruları yalın bir dille anlatmayı önceleyen çizgisi ve eski zaman masallarını günümüze taşıyan üslubuyla okul öncesiyle ilgili kitap bulma zorluğu çeken ebeveynler için iyi bir seçenek sunuyor.

Levent Turhan Gümüş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder