13 Ağustos 2014 Çarşamba

Dino Dostlar – Kaya Gibi Sağlam Dostlar

“Kimselerin bilmediği tarih öncesi devirlerin birinde” dinozorlar ve insanlar bir arada yaşar. Ancak birbirlerinden pek hoşlanmazlar. Uzun zamandır dünyada olan dinozorlar sonradan gelen insanları bit, pire dolu mağara adamları olarak görür. İnsanlar ise sivri dişleri ve uzun pençeleri nedeniyle dinozorlardan korkarlar.

Günlerden bir gün yaramaz bir çocuk olan Rototom, ceza olarak akşam yakılacak ateş için çalı çırpı toplamaya gönderilir. Yakıcı güneşin altındaki çölde, her ne kadar kertenkeleler hallerinden çok memnunsalar da Rototom hiç mutlu değildir. Öfkesini, sopasıyla sağa sola vurarak çıkarmaktadır. Vurduğu bir çakıl taşı havaya yükselir sonra kuma gömülür. Tam o anda, “Ahh!” diye bir ses duyar. Olduğu yerde kalakalan Rototom kendi kendine kumun canının yanmış olamayacağını söylerken biri ona yanıt verir. Taş bu sesin sahibinin kafasına gelmiştir. Rototom dikkatle etrafına bakar ve bir çatlak olduğunu fark eder. Çatlaktan içeri doğru baktığında dipte “şişko bir gövde, küçük kanatlar, kısa pençeler, upuzun bir kuyruk ve pırıl pırıl, yuvarlak bir çift göz görür”. Bu bir dinozordur. Kalbi hızla çarpsa da ondan yardım isteyen ve hiç de tehlikeli görünmeyen dinozora kayıtsız kalamaz.

Adı Mumu olan, uzağı pek iyi göremediği için taştan gözlükler takan dinozor ise kurtarıcısının bir insan olduğunu fark ettiğinde gözlerine inanamaz. “Yeryüzünün en kaba yaratıkları olan insanlar” tarafından kurtarılmak onu arkadaşları arasında “jeolojik devirler boyunca” alay konusu yapacaktır. Ancak düştüğü yerden tek başına bir türlü çıkamaz dinozor. Son zamanlarda kilo aldığı için uçamaz da… O yüzden Rototom’un ve diğer çocukların yardımını kabul etmekten başka çaresi kalmaz. İyi ki de kabul eder; böylelikle aralarında güzel ve macera dolu bir arkadaşlık başlar.   

İtalyan yazar Andrea Pau’nun yazdığı, Erika de Pieri’nin resimlediği, Mine Özgün Romandini’nin Türkçeleştirdiği Dino Dostlar – Kaya Gibi Sağlam Dostlar, Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, 7 yaş ve üstü çocuklar için önerilebilir.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder