29 Ağustos 2014 Cuma

Editör Yako

Kitap okumayı diğer şehirlerde yaşayan insanlardan daha çok seven yetişkinlerin ve çocukların yaşadığı bir şehir vardır. O kadar ki onlar için kitap okumak her şeyden önce gelir. Ancak şehirdeki meclis üyeleri bu nedenle büyük bir sorunla karşı karşıya kalırlar: “İnsanların okuyacağı onca kitabı nereden bulacaklardı?”

Belediye meclisi üyeleri düşünürler taşınırlar ve belediye bütçesinin bir bölümünü yayıncılara ayırmaya karar verirler. Böylece yeni yayıncılar ortaya çıkmaya başlar ve her gün yeni kitaplar yayınlanır. Günler geçtikçe kitap sayısı artar; ama aynı artış kitapların niteliğinde görülmez. Yayıncılar birbirleriyle yarış edercesine kitap yayımlamaya girişince kitaplardaki hatalar her geçen gün artmaya başlar. Yedi cüceler, sekiz olur; Sindrella ayakkabı yerine parmak arası terlik giyer; Robin Hood, Robin Food olur; hikâyenin birinde dışarısı kapkaranlıkken gökyüzünde güneş parlamaktadır… Yazım hataları, mantık hatalarıyla dolu bu kitaplar kimsenin ilgisini çekmez. O yüzden de insanlar zamanla kitap okumayı bırakırlar. Şehir, kimsenin okumak istemediği kitap yığınlarıyla dolup taşar. Belediye meclis üyeleri tekrar kara kara düşünmeye başlarlar.

Günlerden bir gün şehre Yako adında birinin yolu düşer. Şehirdeki kitap yığınlarını görünce oranın tam da kendisine göre bir yer olduğuna karar verir. Yako bir editördür; işi kitaplardaki gerekli düzeltmeleri yapmaktır. Editör olmaya, küçük bir çocukken, bir yazım hatasının yol açtığı olaylardan sonra karar vermiştir.

Yako şehre taşınır taşınmaz işe koyulur Çok iyi bir editör olduğunu duyan tüm yayınevleri onunla çalışmak ister. Yako’nun evi kitaplarla, kitap taslaklarıyla dolup taşar. Artık daha fazla çalışamayacak noktaya geldiği bir gün kapı çalar… Gelen kim mi? Yanıtı kitapta bulacaksınız…

Hikâyenin ana teması özenle basılmayan kitapların çok iyi okurları bile kitaplardan uzaklaştırabileceği… Ancak merak edilen bir sorunun da yanıtını bu kitapta bulabiliyoruz: Editör kimdir ve ne iş yapar? Çeşitli vesilelerle genç okur arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde bu soruyla sıkça karşılaşıyoruz. Editör Yako, yaptığı işi, önemini de vurgulayarak çok güzel açıklıyor doğrusu.

Bosna Hersek doğumlu Kašmir Huseinović’in yazdığı, Andrea Petrlik Huseinović’in resimlediği Editör Yako başlıklı resimli öykü kitabı Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı. Kitabı 5 yaş ve üstü çocuklar için önerebiliriz.


Tülin Sadıkoğlu

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Bu kitapla ilgili yazınızı merakla okudum. Ben de Editör yako'yu okuduğumda sevmiştim ama sonundaki "dizüstü bilgisayar" çözümü ve patates kızartması bana itici geldi. Sonu hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Kitap Lütfen26 Eylül 2014 14:40

      Öncelikle bu kadar geç yanıt verdiğimiz için özür diliyoruz!
      Özellikle e-kitap çıktıktan sonra "kitaba" eski, bilgisayara ise yeni ve "modern" gözüyle bakılmaya başlandı. Kitabı, somut olarak elinde tutmaya alışık olan çoğu kitapsever için bu anlaşılır ve hatta kabul edilebilir değil belki, ama çocuklar ne yazık ki böyle bir anlayışın içine doğuyor. Yazar da bilgisayar ve kitabın bir arada düşünülebileceğini, ama işlevlerinin farklı olduğunu vurgulamak istemiş olabilir. Patates kızartmasına bir anlam veremedik doğrusu : )) Sevgilerimizle...

      Sil