18 Ağustos 2014 Pazartesi

Görünmeyenin Yazarı

Çok geçmeden yazar olmak istediğine karar verdi. Sözlerle pencereleri açacak, dünyanın nasıl bir yer olduğunu kendi gözünden anlatacaktı.
Londra’da doğan Virginia, kalabalık ailesiyle büyük, bahçeli bir evde yaşar. Tam sekiz kardeştirler. Virginia, kardeşleri arasında yaşları kendine yakın olanlarla oynamayı sever: Yani Vanessa, Thoby ve Adrian. Dördü birlikte çatı katındaki odalarında kalırlar.

Üç yaşına kadar hiç konuşmayan ve ailesini bu nedenle endişelendiren Virginia bir gün pencereden dışarıya bakarken bulutun martıya benzediğini söyler. Ablası ise bir koyuna benzediği karşılığını verir. Böylece tartışmaya başlarlar, “ta ki bulut bir file dönüşünceye dek…”

Konuşmaya başladıktan sonra neredeyse hiç susmayan Virginia kardeşlerine yatak öyküleri anlatmayı ve kitap okumayı çok sever. Babasının, duvarları tavana kadar kitaplarla kaplı ve kapısı her zaman kilitli olan odasına çeşitli bahanelerle girer ve büyülenmişçesine raflara bakar. Onun tutkusunu fark eden babası, bir akşam, odanın anahtarını verir ve kitapların hepsinin Virginia’ya ait olduğunu söyler. O günden sonra elinden kitap düşmez Virginia’nın ve çok geçmeden de yazar olmaya karar verir.

Her sabah çatı katındaki mavi koltuğuna oturur, okuyup yazar. Ancak etrafında bir şeyler yaparak dikkatini dağıtan çok insan vardır. Hâlbuki “sessiz sözleri yakalamak zor işti. Bu sözler, parmaklarının ucuna basarak herhangi bir açıklıktan sokağa doğru kayıp gidebilirdi. Bunu duymak için oldukça büyük bir sessizlik ve yoğunlaşma gerekiyordu.” 

Kendine ait bir odası olması gerektiğini düşünür Virginia. Ama o zamanlar, insanlar, kızlarının kitap okumasını ya da yazı yazmasını gereksiz görürler. Onlar için önemli olan tek şey kızlarının evlenmesidir. Bunun haksızlık olduğuna inanan Virginia, ileride, kendi odasına sahip olduğunda, “kadınların o zamana kadar niçin çok az yazı yazdığını, kadınların ellerinin kalem tutmasının nasıl yasaklandığını anlatan bir kitap yazacak ve adını da “Kendine Ait Bir Oda” koyacaktır.

“Yazmak için en önemli şey, kişinin kendisi olmasıdır,” diyen Virginia ileride dünyanın en büyük yazarlarından biri olacaktır: Virginia Woolf.

Luisa Antolin Villota’nın yazdığı, Antonia Santolaya’nın resimlediği ve Kemal Atakay’ın dilimize kazandırdığı Virginia Woolf: Görünmeyenin Yazarı adlı kitap Elma Çocuk tarafından yayımlandı. Kitap 8 yaş üstü çocuklar için öneriliyor. Her ne kadar çocuklar için kişisel gelişim kitabı olarak yayımlansa da, hedeflenen amaca hizmet etmesinin yanı sıra -bence daha da önemlisi-, Virginia Woolf’u tanımak, bir yazarın düşsel ve düşünsel dünyasına biraz da olsa göz atabilmek açısından iyi yazılmış, güzel bir kitap.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder