22 Ağustos 2014 Cuma

Kır Kurdu Kitap Kurdu

“Kır Kurdu Kitap Kurdu” gerçekten de “harika hayvanlardan hikâyeler” sunuyor. Bu harika hikâyeler benim için hem çok eğlenceli hem de bilgilendirici oldu doğrusu. Örneğin siz, dişi fener balığının kafasında ince, uzun bir anten olduğunu ve bu antenin ucunda da ışıldayan bir fener olduğunu biliyor muydunuz? Ya da çardak kuşunun yuvasını süsleyip püslediğini, kimi zaman yalnızca mavi eşyalar kullandığını? Bir masal hayvanı olabilecek kadar zarif denizatının midesi olmadığını? Peki, Kuzey Kutbu’nda yaşayan kutup tilkisinin sıfırın altında elli dereceye varan soğuk havalarda nasıl ısındığını bilen var mı? Tembel hayvanın çok ağır hareket ettiğini biliyordum, ama öldükten sonra bile ağaca sarılı bir halde kaldığını bu kitapta öğrendim. Öyle ki öldüğü fark edilmiyormuş çoğu zaman. Çok hızlı uçabilen ebabil kuşlarının neredeyse hiç yere konmadıklarını da yine bu kitaptan öğrendim Kış beyazı cüce Rus hamster’ını ise ilk kez duydum. Üstelik erkek kış beyazı cüce Rus hamster’ı yavrulayan dişi Rus hamster’ına yardım edermiş. And kondoru ise kanatlarını açtığında üç metreye ulaşabiliyormuş.

Latimeria adında bir balık duymuş muydunuz? 1938 yılında balık avlayan biri, ayakları olan, mavi renkte garip bir balık yakalamış. Bu, bilim adamlarının yalnızca ilk çağlardan kalma fosillerden, taşlara bıraktığı izlerden tanıdığı bir dinozor balıkmış meğer. Sayısı bilinmese de Latimeria’ların halen yaşadığı tahmin ediliyormuş.

Tüm bunları ve daha pek çok başka eğlenceli ilginç bilgiyi bu kitapta bulabilirsiniz. Kitapta, ayrıca, bazı hayvanların çiftleşme özellikleriyle ilgili bilgilere de yer veriliyor. Örneğin, zarif biçimiyle yusufçuğun çiftleşme konusundaki titizliği gerçekten de ilgi çekici: Erkek yusufçuk kendisiyle çiftleşmek isteyen bir dişi yusufçukla karşılaşınca önce “pipi”sinin üzerindeki minik fırçayla onu temizliyor. Başka erkeklerin bıraktığı dölleri pipisiyle siliyor ve sonra da kendi dölünü bırakıyor. Çiftleşmeyle ilgili kitapta yer alan bilgilerden en çarpıcı olanı bu, bana kalırsa… Çocuğunuzun da ilgisini çekecektir. O nedenle belki de birlikte okumanız ya da gelebilecek sorulara önceden hazırlıklı olmanızda fayda var.

Anne-babalara ve öğretmen arkadaşlarıma danıştım. Okulda, cinsellikle ilgili bilgiler, çocuklara dördüncü ve beşinci sınıftayken veriliyormuş. Bu kitap da aynı dönemde okutulabilir.

Hollandalı yazar Bibi Dumon Tak’ın yazdığı, Fleur van der Weel’in resimlediği ve Şansal Livatyalı’nın Türkçeleştirdiği Kır Kurdu Kitap Kurdu – Harika Hayvanlardan Hikâyeler İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Tülin Sadıkoğlu             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder