25 Ağustos 2014 Pazartesi

"MIŞ GİBİ"

Ramon resim yapmaya bayılan bir çocuk. Kâğıdı ve kalemi elinden düşürmeyen Ramon yatakta olsun, tuvalette olsun her fırsatı değerlendirip her şeyin resmini yapıyor. Yine böyle bir gün vazoyu ve içindeki çiçekleri çizerken ağabeyi Leon, Ramon’un resmine bakıp alay ederr. Kahkahaları arasında çizdiğinin ne olduğunu sormayı da ihmal etmez.

Ramon neye uğradığını şaşırır ama ağabeyinin yaptığını görmezden gelemez. Hevesi kırılmıştır ve yeteneğini, çizdiği resimleri sorgulamaya başlar. Çizip atar, buruşturup atar resimlerini.

Kalemi elinden bırakıp bu işin bittiğini düşündüğünde kız kardeşi Marisol, vazodaki çiçek resmini göstererek en sevdiğim bu der. Ramon, aslında vazoyu ve çiçekleri çizmek isteyip beceremediğini söylediğinde Marisol’un verdiği “VazoyMUŞ GİBİ” yanıtı ile Ramon kendine gelir. Ayrıca bu yanıt Ramon’un farklı bir yaklaşım göstermesini sağlar. Kız kardeşi Marisol neredeyse Ramon’un ilham perisi oluyor.

Peter H. Reynolds, çocukları yaptıkları işlere kendi imzalarını atmalarını sağlayan metinler yazıyor. Sanata yaklaşım, sanatta kendini ifade etme ve yaptığını savunabilme ile bakış açısının işleri değiştirebildiğini gösteriyor.

Peter H. Reynolds, “mış gibi” kitabını istediği gibi çizmeyi ona öğreten öğretmeni Doug Kornfeld’e ithaf etmiş. Oya Alpar’ın çevirdiği, Altın Kitaplar Yayınevi tarafından yayımlanan kitap okul öncesi çocuklara hitap ediyor. 

Ebru Akkaş





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder