15 Ağustos 2014 Cuma

Nobel Edebiyat Ödüllü Rudyard Kipling'den Kim

İlk kez bir dergide tefrika edilen, 1901 yılında kitaplaşan Kim, Nobel Edebiyat Ödüllü Rudyard Kipling'in sevilen romanlarından biri.

Hindistan'da doğan, beş yaşındayken İngiltere'ye giden Kipling bu romanında Hindistan'da görev yapan İrlandalı bir subay oğlu olan Kimball O'Hara'yı konu eder. 

Annesi ve babası ölünce sokaklarda yaşayan, arada Mahbub Ali'ye iş yaparak geçinmeye çalışan Kim'in hayatı Tibetli lama -Teshoo Lama- ile kesişince değişir.

Teshoo Lama, bir amaç uğruna yola düşmüştür, Kim onun çömezi olarak bu yolculukta lamaya eşlik eder. Bu yolculuk sırasında Kim'in babasının görev yaptığı askeri birlikle rastlamaları, onların Kim'in gerçek kimliğini fark etmeleri sonucu lama ile çömezinin yolculukları kesintiye uğrar.

Kim sokaklarda tam bir Hintli gibi yaşam sürerken sahip denilen İngilizlerin hayatına uyum sağlamaya zorlanmasından hiç hoşlanmaz. Bu durumdan kurtulmka için kaçmayı bile dener. Teshoo Lama, Kim'in eğitimi için gerekli maddi desteği vereceğini ve iyi bir eğitim alması gerektiğine ikna olur. En sonunda iki tarafı da memnun edecek bir anlaşma yaparlar. Okul zamanı derslerini yapacak, tatillerinde ise ona kimse karışmayacaktır.

Nesin Yayınları'nca yayımlanan Kim'i Egemen Berköz kısaltarak çevirmiş ve Nesrin Sağlam resimlemiş. Kitap, 10 yaş üstü çocuklara öneriliyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder