24 Eylül 2014 Çarşamba

Bilim ve Mutfak

Buz neden suyun üstünde batmadan durur? Tenceredeki yemek kaynamaya başladığında ne olur? Neden demir ısınır da tahta ısınmaz? Mikrodalga fırın nasıl çalışır?



Son yıllarda çocuklar için hazırlanan yemek kitapları sayısındaki artış dikkatten kaçmayacak kadar fazla. Geçen yıl Frankfurt Kitap Fuarı’nda birçok yayınevinin yemek kitabı temalı standı salonlarda yer almıştı.

Bunun çocukları fast-food tarzı beslenme alışkanlığından kurtarmak, el becerilerini geliştirmek,  evde yemek yapmanın dışarıda yemekten daha düşük maliyetli olması gibi birçok sebebi olabileceği gibi sosyolojik açıdan farklı bir değerlendirmesi de yapılabilir.

Bilim ve Mutfak kitabı ise bu konuda farklı bir yaklaşım sergiliyor. Kitapta yer alan yoğurtlu kek, meyve suları ve özleri, mide ağrısına çareler ve bulaşık yıkama gibi başlıklar mutfak ve bilim olarak ayrılan sayfalarda değerlendiriliyor.

Kitaptaki buzlu limonata başlığını ele alırsak karşımıza şöyle şeyler çıkıyor: Mutfak tarafında limonata hazırlamak için gereken malzemeler listeleniyor. Mutfak malzemelerinden bir olan limon sıkacağı ile sıkılan limonda birkaç çekirdek bulunabileceği ima ediliyor. Sayfanın alt tarafındaki resimde limonatanın üzerinde yüzen bu çekirdek vesilesi ile gemilerin neden batmayacağı açıklanıyor.

Bilim kısmında ise Arşimet Kanunu anlatılıyor. Limonatanın içine atılan buzlardan maddenin farklı hallerine dair bilgi veriliyor. Arşimet ile ilgili kısacık biyografik bilgi de ihmal edilmiyor.

Bilim ve Mutfak, çocuklar için hazırlanan yemek kitaplarından işin içine bilimi katmasıyla farklılaşıyor. Alberto Douglas Scotti’nin yazdığı Filippo Pietrobon’un resimlediği kitap İş Bankası Kültür yayınların’ca Filiz Özdem çevirisi ile yayımlandı.

Frankfurt Kitap Fuarı'ndan bir stand



Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder