10 Eylül 2014 Çarşamba

Bir Masal Anlat



Masal anlatmaya ve dinlemeye ne büyüklerin ne de küçüklerin bir itirazı var. Dönem dönem masalların verdiği mesajlara, ana fikirlere itirazlar olsa da masallar öyle ya da böyle herkesin hayatının içinde olmaya; dünyanın farklı yerlerinde aynı masal farklı anlatılarla insanların hayatını renklendirmeye devam ediyor. 

Bir Masal Anlat’da on beş yazar bilinen 15 masalı yeniden anlatıyor. Kitabın giriş bölümünde çalışma ile ilgili bir bilgi yer almadığı için kitabın çıkış noktası ve kitapta yer alan masalların yazarlar tarafından mı seçildiği yoksa belirlenen masalların mı tekrar anlatıldığı ile ilgili bilgimiz maalesef eksik. 

Filiz Özdem’in hazırladığı kitapta Berat Alanyalı, Betül Dünder, Betül Tarıman, Doğan Yarıcı, Elif Sofya, Faruk Duman, Filiz Özdem, Gürsel Korat, Müge İplikçi, Nalân Kiraz, Neslihan Önderoğlu, Ömer F. Oyal, Semra Topal Tuncer Erdem ve Zeynep Köylü’nün anlatıları yer alıyor.

Tekrar anlatılan masallardan bazılarıysa: Rapunzel, Parmak Kız, Kuyruğu Zilli Tilki, Kurbağa Prens, Hansel ile Gretel, Fareli Köyün Kavalcısı, Uyuyan Güzel, Bremen Mızıkacıları.

Anlamları ve anlatımları değişen masalların özgün hali ve teması ile ilgili bilgileri -daha önce masalı okumamış ya da unutmuş olanların karşılaştırmayı daha iyi yapabilmesi amacıyla olsa gerek- masalların sonunda bulmak mümkün.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabı Emine Bora resimlemiş. Kitap arkasındaki yaş bandına göre 8 ile 10 yaş arasındaki çocuklara öneriliyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder