12 Eylül 2014 Cuma

Çöplük

Gelip görmek ister misiniz? Şunu bilmelisiniz ki, Behala’ya daha yaklaşmadan kokusunu alırsınız. Yaklaşık iki yüz futbol sahası büyüklüğünde vardır, ya da bin basketbol sahası, bilemiyorum; bana sonsuzmuş gibi görünüyor. Bu sonsuz çöplüğün ne kadarının stuppa olduğunu da bilmiyorum, ama kötü geçen günlerde çoğu pislikten ibaretmiş gibi geliyor. Bir de hayatınızı ona batıp çıkarak, onu soluyarak, onun yanı başında uyuyarak geçirmek yok mu… Kim bilir, belki bir gün ‘ilginç bir şey’ çıkıverir.

On dört yaşlarında, kardeş kadar yakın iki arkadaş Raphael ve Gardo, Himalayalar’dan daha yüksek çöp yığınlarının bulunduğu Behala’da yaşarlar. Bu iki çöp toplayıcı çocuk, şehrin her yerinden gelen çöp torbalarını karıştırarak işe yarar bir şeyler bulmaya çalışır. Örneğin; plastik, beyaz ve temiz kâğıt, her türlü karton, teneke kutular ve metal, cam şişeler, bez ve kumaş… Şansları yaver giderse, bulduklarını satarak yaşamlarını sürdürürler.  

Raphael ve Gardo’nun çöp yığınlarında birlikte çalıştıkları bir gün Raphael deri bir el çantası bulur. Çantadan bir cüzdan, ikiye katlanmış bir harita ve haritanın içinden de bir anahtar çıkar. Oldukça şişkin olan cüzdanda bin yüz peso vardır. Raphael çantayı bulduğu için altı yüz pesoyu kendine alır, kalan beş yüz pesoyu da Gardo’ya verir. Buldukları kimlik kartından cüzdanın José Angelico adında birine ait olduğunu anlarlar, ancak geri götürmek pek mümkün görünmemektedir. Her şeyi yeniden çantaya koyarlar ve dikkat çekmemek için çalışmaya devam ederler. Ancak ertesi gün polis gelir. Çantayı bulana ödül vereceklerini söylerler, ama Raphael ve Gardo’nun polisle işbirliği yapmaya niyetleri yoktur. Böylece çantayı saklamaya karar verirler. Bunun için de en iyi yer gerçek adı Jun-Jun olan Sıçan’ın yaşadığı yerdir.

Üç arkadaş birdenbire kendilerini bir entrikanın içinde bulur. Her bir ipucunu takip ederek ve adım adım ilerleyerek bu entrikayı çözmeye çalışırken bir yandan da kaçmaları gerekir.

Polis şiddeti, yozlaşmış politikacılar, kayıp altı milyon dolar, öldürülen kâhya, yetim kalan küçük bir kız, bir şifre ve bir harita… Tüm bunlar kitaba polisiye roman özelliği verse de kitap içinde çok daha fazlasını barındırıyor.

İngiliz yazar Andy Mulligan’ın yazdığı, Arif Cem Ünver’in Türkçeleştirdiği Çöplük, Tudem tarafından yayımlandı. Kitap, 12-15 yaş grubu okurlar için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder