19 Eylül 2014 Cuma

Konuşan Köpek

Evcil hayvan sahibi olmayı istemek, çocuk kitaplarında sıklıkla işlenen bir konu. Çocuğun kedi, köpek sahibi olmayı istemesi; büyüklerin bazen bu isteğe karşı çıkmaları bazen çocuğu desteklemeleri farklı yazarlar tarafından defalarca anlaltıldı.

Michael Rosen'ın yazdığı, Tony Ross'un resimlediği Konuşan Köpek'te de işlenen bu konu bu kez bizleri ters köşeye yatırıyor. Nasıl mı?

Tuğçe ve annesi bir köpek almak istiyorlardı. Bunun için tercih ettikleri yer evcil hayvan satan bir dükkân değilde bir hayvan barınağıydı. 

Tuğçe barınaktan bir hayvan almak için mülakata girmek ve bu mülakatı başarıyla tamamlamak zorundaydı. Tuğçe görüşme salonuna girdiğinde masada bir köpeğin onları beklediğini gördü.

Köpek, "Hımm... Demek adın Tuğçe, öyle mi?" diyerek Tuğçe ile konuşmaya başladı. Bu sırada Tuğçe'nin annesi dayanamayıp kızı yerine yanıt verince köpek kibarca annesine muhatabının o değil Tuğçe olduğunu hatırlattı.

Köpeğin Tuğçe'ye daha önce evcil hayvanı olup olmadığı, eğer onları seçerse temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına dair birçok soru sordu. İsmi, yaramazlık yaptığında neler olabileceği, sağlık kontrolleri gibi değinmedik konu bırakmadılar. Tuğçe'nin bu sorulara tatmin edici yanıtlar verip vermediğini merak edenler devamını kitapta okuyabilir.  

Konuşan Köpek, Acar Erdoğan çevirisi ile Mavibulut Yayıncılık etiketi ile piyasaya çıktı. Kitap okul çağı, özellikle okuma yazmayı yeni öğrenen çocuklar için güzel bir okuma vaat ediyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder