17 Eylül 2014 Çarşamba

Kütüphane Faresi - Bir Dostun Öyküsü

Sam, kütüphanede, minik bir deliğin içinde yaşayan ve çocuklar için kitap yazan, kitap okumaya da bayılan bir kütüphane faresidir. Ancak çok utangaç olduğu için kendini kimseye göstermemiştir henüz.

Bir gün kütüphane görevlisi Bayan Forrester, haftada bir gün Yazar ve Çizerler Kulübü için kütüphaneye gelen çocuklara bir proje verir. Bir kişi yazar, bir kişi de çizer olacak ve bir kitap hazırlayacaklardır. Herkes eşleşir, ancak Tom tek başına kalır. Bayan Forrester, Tom’la birlikte çalışacağını söyler.

Bu arada gizemli yazarımız Sam bütün gece çalıştıktan sonra sabah masanın üzerinde uyuyakalmıştır. Neyse ki çocuklar kütüphaneye girerken Sam uyanır. Fakat aceleyle kaçarken minik not defterini masanın üzerinde unutur. Defteri bulan Tom, bunu kütüphane görevlisine götürür. Bayan Forrester içinde yazılanlara göz atınca not defterinin ünlü yazar Sam’e ait olduğunu tahmin eder. Tom, not defterini tekrar masanın üzerine koymayı teklif eder. Böylece Sam defterini bulabilecektir. Öyle de olur. Ancak Sam acele edeyim derken mürekkep kabına basmış ve masanın üzerinde ayak izlerini bırakmıştır.

Ertesi sabah bu izleri gören Tom, Sam’i bulmaya karar verir. Arayıp bulduğu ve farenin evi olduğunu düşündüğü deliğin önüne atıştırmalık peynir, fıstıklı kraker bırakır. Çok şaşıran Sam bu yiyeceklere dokunmazsa onu bulmaya çalışan kişinin peşini bırakacağını düşünür. Ama yanılmıştır… Tom, kütüphane faresine bir mektup yazmaya karar verir; ama ne söyleyeceğini bilemez. Bunun üzerine bir öykü yazmaya başlar. Başlığı “Utangaç Biri”dir. Öyküyü bitiren Tom, bunu minik deliğin girişine bıraktır. Tüm o yiyeceklere dayanan Sam, öyküyü okumaktan kendini alamaz. Tom’un düzenli olarak kütüphaneye gelen çocuklardan biri olduğunu da hatırlayınca aklına bir fikir gelir ve çalışmaya koyulur. Kısa sürede ortaya… Ne çıktığını kitabı okuyunca göreceksiniz!

İlhamın nereden geleceği belli olmaz! Daniel Kirk’ün yazdığı ve geleneksel bir çizgide resimlediği Kütüphane Faresi – Bir Dostun Öyküsü başlıklı resimli öykü kitabında kütüphane faresi ve gizemli yazar Sam, yazacağı öykü için Tom’a ilham kaynağı oluyor. Üstelik Tom, utangaç Sam’le ilişki kurmanın bir yolunu bularak birlikte harika şeyler yapıyorlar.

Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlanan Sam’in maceraları Kütüphane Faresi ile başlıyor; Kütüphane Faresi – Bir Dostun Öyküsü, Kütüphane Faresi – Bir Müze Macerası ve Kütüphane FaresiDünya Seyahati ile devam ediyor.
  
Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder