22 Ekim 2014 Çarşamba

Esme ve Durak Kedisi

Bir dere kıyısında uyuduğunu ve suda oynaşan balıkların üzerine su sıçrattığını düşünen kedicik ikinci bir duşla kendine gelir ve bir otobüs durağında olduğunu hatırlar. Kendini bildiğinden beri durakta yaşamaktadır kedi. Bir süre onu buraya bırakanların geri dönmesini beklemiş, ama sonra durak evi olmuştur.

Durağa gelenlerden bazıları kedinin çeşitli oyunlarından hoşlanır, bazılar da ondan korkar. Korkup çığlık atanlara, “Sanki Anadolu parsı çıktı karşınıza, alt tarafı avuç içi kadar kediyim,” demek ister... Gerçi zamanla kimin onu seveceğini, kimin korkacağını anlamaya başlar.

Durak Kedisi’nin yapmaktan hoşlandığı pek çok şey vardır. Bunlar arasında küçük bir kız olan Esme’yle sohbet etmek de bulunur. Durak Kedisi adını da ona Esme vermiştir.

Esme ve Durak Kedisi, her sabah otobüs durağında buluşur, birlikte Esme’nin sandviçini yerler. Okula gitmek üzere servise binen küçük kızı, arkasından patisini salayarak yolcu eder ve dönüş saatinde de onu sevinçle karşılar Durak Kedisi. İki arkadaş birlikte oturur, sohbet ederler; bu arada kedi, Esme’nin getirdiği ton balıklı sandviçini afiyetle yer.

Bir gün, Esme, okuldan asık bir suratla döner. Arkadaşının canının sıkkın olduğunu fark eden Durak Kedisi, neyi olduğunu merak eder. Okulda herkes yılbaşı şenlikleri için düzenlenecek etkinliklerden birine katılmıştır. Ancak Esme hiçbir aktiviteye seçilmemiştir. Hiçbir becerisi olmadığını düşünen bu yüzden Esme mutsuzdur. Bunun üzerine kedi, onun kimsede olmayan bir özelliği olduğunu söyler: Esme bir kediyle konuşabilmektedir. Bunu kim yapabilir ki? Gözleri parlayan Esme koşarak eve gider. Söz konusu özelliğini ailesiyle paylaşır. Ailesinin tepkisi ne olacak sizce? Kitabı okuyunca göreceksiniz! Gerçi, etkinliklere katılmak için kediyle konuşabilme becerisini kullanamayacaktır Esme ama ona başka bir –şahane! – fikir verecek olan da yine Durak Kedisi olacaktır.

Esra Okutan’ın yazdığı, Saadet Ceylan’ın resimlediği Esme ve Durak Kedisi,  Final Kütür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı.

Küçük bir kızla bir kedinin arkadaşlığı üzerinden paylaşmayı, dinlemeyi, arkadaşlarımızın sorunlarını önemsemeyi ve dostluğu anlatan güzel, sıcacık bir öykü Esme ve Durak Kedisi.

Kitabı 5 yaş ve üstü yaş grubu için önerebiliriz.

Tülin Sadıkoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder