29 Ekim 2014 Çarşamba

Şipşak Hikâyeler 1

Şipşak Hikâyeler 1, hayal kurmak yasak mı? öykülerden oluşan bir kitap. İçindeki en uzun öyküler bile birkaç sayfayı geçmiyor. Lafı fazla uzatmadan, olayları ballandıra balandıra anlatmadan, nokta atışıyla derdini anlatan öyküleri barındırıyor içinde.

Öykülerde çocukların ve masalların ağırlığı dikkat çekiyor. Öykülerdeki çocuklar kendilerine ayna tutuyorlar. Masal dinlemekten hoşlanmıyor mu biri hemen ona masal dinlemekten hoşlanmayan bir çocuğun hikâyesi anlatılıveriyor. Masallardaki saçmalıklar da yazarın dillendirdiği öykülerin öznesi olmaktan kurtulamıyor. Beceriksiz periler, durumu daha da kötüye götürebilen sihirli değnekler de işleniyor bu öykülerde. Kurbağaya dönüşen bir prens hepimizin malumuyken ütüye dönüşebilen bir prense de bu hikâyelerde rastlıyoruz.

Şipşak Hikâyeler 1, alışılmadık bir mizah, hayal gücü ve beklenmedik sonlar sunuyor okura. Bir öyküsünde de şöyle anlatıyor durumu: Nasılsa alışıldık hikâye ve masallarda başlangıçta her şey kötü gittiğinde ancak sonunda mutluluk vardır. İyi başladığında ise sonunun kötü bitmesi ihtimali yüksektir. Hatta kötüden de öte; çok kötü bitmesi! Bu gizli ve değişmeyen kurallar şimdiye kadar anlattığım bir çok şeyden çok daha komik, öyle değil mi?

Bazı yazarları ilk kez okuduğunuzda bundan sonra yayımlanacak diğer kitaplarını okuyup okumayacağınız hakkında bir fikir sahibi olursunuz. Bazısına bir şans daha tanıdığınız için olur bazısı da yazdığı hiçbir şeyi kaçırmamalıyım duygusu ile... Bernard Friot ilk kez okuduğum ve bundan sonra yazdıklarını okumazsam rahat edemeyeceğim yazarlardan biri oldu.

Şipşak Hikâyeler 1, hayal kurmak yasak mı?, Tuvana Gülcan çevirisi ile 10 yaş üstü çocuklar için Tudem tarafından yayımlandı.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder