15 Ekim 2014 Çarşamba

Söğütlerdeki Rüzgâr



İskoç yazar Kenneth Grahame’in 1908’de yayımlanan romanı Söğütlerdeki Rüzgâr, çocuk kitapları klasiklerinden biri sayılıyor.

Bahar temizliği yaparken yorgun düşen ve bu işten sıkılan Köstebek kendini evinden dışarı atmakla kalmaz yaşadığı yerden de uzaklaşır. Çevresinde gördükleri, doğa onu büyülerken yolu nehir kenarında yaşayan Su Faresi ile kesişir.
  
Sakin mizaçlı Köstebek farklı bir dünyayı keşfetmenin mutluluğunu yaşar. Dostluğuna samimi bir karşılık veren Su Faresi’nin aracılığı ile tanıştığı Kurbağa ve Porsuk yaşamına renk katar. Onların dertleri ve deneyimleri ile hayatı farklılaşır. 

Kenneth Grahame'in sağlık sorunları olan oğluna hikâye anlatmayı sevdiği ve bu kitabın esin kaynağının bu hikâyeler olduğu sıkça söylenmekle birlikte, Grahame'in aslında bu kitabı yayımlatmak gibi bir niyeti olmadığı yayımlatmak istediğinde ise reddedildiği de biliniyor. Kitap yayımlandıktan sonra yazarın Birleşik Amerika Başkanı Theodore Roosevelt'ten bir hayran mektubu aldığı ise herkesin malumu.

Söğütlerdeki Rüzgâr, yayımlandığı günden beri farklı sanat dallarında esin kaynağı olmaya devam ediyor. Hatta Pink Floyd'un ilk albümü "The Piper at the Gates of Dawn", adını Söğütlerdeki Rüzgâr'ın bir bölümünden alındığı da meraklıları tarafından biliniyor.

Kenneth Grahame'in bu klasikleşmiş kitabını Türkçede Yapı Kredi Yayınları'nın Bilgin Adalı çevirisi ile ve ş Bankası Kültür Yayınları'nca Cenk Pamay çevirisi ile (Söğütlükte Rüzgâr) bulmak mümkün. Söğütlerdeki Rüzgâr, büyük küçük ayırt etmeden herkesin severek okuyabileceği zamansız bir kitap.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder