31 Ekim 2014 Cuma

Zürafa Fazi

Uyumadan önce babasıyla birlikte kitap okuyacak olan Zürafa Fazi üzgündür. Boynunun uzun olmasıdır onu üzen... Babası ise herkesin birbirinden farklı olduğunu, Fazi’nin bundan dolayı üzülmemesi gerektiğini söyler. Ertesi sabah saçlarını örmek için başını iyice eğmek zorunda kalan Fazi, yine dertlenir boynu bu kadar uzun diye. O yüzden de babasıyla birlikte okula giderken hâlâ üzgündür.

Fazi, yanlarından geçen Deve Babe ve annesi arasında geçen konuşmayı duyar. “Uzun kızım,” diyerek yavrusunu seven anne deveye, Babe, her yeri eğri olduktan sonra boyunun uzun olmasının hiç önemi olmadığını söyleyerek yanıt verir. Bir ağacın altında yavrusunu “pamuğum” diyerek uğurlayan anne kirpiye yavrusu Fizi’nin yanıtı ise, “Nerem pamuk ki benim? Hem hiç arkadaşım yok! Ödü patlıyor herkesin dikenlerim batacak diye. Kimse yanaşmıyor yanıma bile...” olur. Duyduklarına üzülen Fazi, annesinin yaptığı böğürtlenli keki öğlen yemeğinde Fizi’yle paylaşmaya karar verir.


Arkadaşlarının çizgileri yüzünden alay ettiği Zebra Fuli’yle de saklambaç oynamaya karar verir, Zürafa Fazi. Hatta çizgili olduğundan dolayı herkesin dalga geçtiği Kaplan Cancan’ı da oyuna katacaktır. Ama farklı olduğu için o kadar çok dalga geçilen arkadaşı vardır ki saklambaç oynamakla bu sorunu çözemeyecektir. Fazi'nin aklına başka bir fikir gelir... Merak mı ettiniz? Kitabı okuyunca Fazi’nin nasıl bir çözüm bulduğunu göreceksiniz.

Zürafa Fazi, herkesin bir farklılığı olduğunu anlamıştır. Bunlar dalga geçilecek, gülüp eğlenilecek kusurlar değildir; yalnızca başkalarına benzememek, farklı olma durumudur. Ancak diğerleri bir araya gelince kendi farklılıklarını unutup bir başkasıyla alay edebilmektedir. Fazi’nin bulduğu çözüm herkesi bir araya getirecektir.

Filiz Özdem’in yazdığı, Buket Topakoğlu’nun resimlediği Zürafa Fazi, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor. Kitap 3-8 yaş grubu aralığı için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder