12 Kasım 2014 Çarşamba

Anahtar

Unutkanlığın neden olduğu olaylar, içine düşülen durumdan dolayı, bazen komik olabildiği gibi bazen de insanın sabrını zorlayabiliyor. Isabelle Flas ve Annick Mason, Anahtar adlı resimli kitaplarında bu konuyu bildiğimiz bir masal üzerinden anlatıyor.

Masalın orijinalinde annelerinin evde bıraktığı üç küçük domuz, Türkçesinde ise üç küçük keçinin macerası hepimizin malumu. Kurdun kendilerini kapmaması için annelerinin sıkıca tembihlediği çocuklar evde yalnız kalırlar. Kurt kapıya dayanır ve onları anneleri olduğuna ikna etmek için epey uğraşır.

Anahtar'daysa üç erkek çocuk salonda kendi aralarında oyun oynamaktadır. Anneleri ise onlar oyunları ile meşgulken yemek yapar. Ancak malzemeleri eksik olduğu için alışverişe gitmesi gerekir. Evden çıkarken dönüşte anahtarı ile kapıyı açacağını işte tam da bu sebeple çocukların kapıyı kimseye açmamalarını tembihler. Ancak kapıya geldiğinde anahtarı yanına almadığını fark eder. Kapıyı çalar, açan olmaz; seslenir yine ses çıkmaz. Çocuklar fırsat ellerine geçmişken annelerinin düştüğü durumun tadını çıkarmaya çalışır. 

Anahtar, insanın bakmaktan zevk alacağı resimlerle bezeli. Acar Erdoğan'ın çevirdiği kitap Mavibulut Yayınları'nca yayımlandı. Kitap okul öncesi dönemdeki çocuklara hitap ediyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder