7 Kasım 2014 Cuma

Havai Fişek Adası'ndan Öyküler

Tulum Çalan Boğa, Diş Doktoruna Giden Timsah ve Kralın Fotoğrafçısı kitaplarından oluşan Havai Fişek Adası'ndan Öyküler Yunanlı yazar Evgene Trivizas'ın kaleminden çıkma.

Tulum Çalan Boğa, bir boğa güreşçisi ile inek arasında geçiyor. Ünlü bir matador olan El Pepoldo, o günkü müsabakasına hazırlanmak için kahvaltı yapmakla meşguldür. Tam bu esnada bir ziyaretçi gelir. Amalasunda adındaki bu inek kocasını öldürdüğü için matadora isyan ve sitem etmek için gelmiştir. Bundan sonra hayatının ne olacağını, bu işten vazgeçmesini söyler. Matador hayatını bu yolla kazandığını, yaşamak için bu işi yapmak mecburiyetinde olduğunu söyler. Konuşmaları esnasında matador Amalasunda'nın kocası olan boğa ile aslında bugün karşılaşacağını fark eder. Amalasunda ailesini kurtarmak için matadora harika bir öneride bulunur.

Diş Doktoruna Giden Timsah'da ise timsahların en kurnazı, en sinsisi olan Kornelyus'un hikâyesi anlatılıyor.  Bir gün timsahlar ne yapmaktan hoşlandıklarını söyledikleri bir toplantı yaparlar. Kornelyus, en çok el yemekten hoşlandığını söyler. Bu diğer timsahları içine alan bir tartışmaya döner. Herkes Kornelyus'a yediği elleri sorar. Acaba bir polisin, piyanistin, garsonun elini yemiş midir Kornelyus. Hepsine olumlu yanıt verir sinsi ve kurnaz timsah taa ki biri bir diş doktorunun elini yiyip yemediğini sorana kadar. Kornelyus yemediğini ama gün bitmeden yiyeceğini söyleyerek bir diş doktoru aramaya başlar. Aradığı dişçiyi de bulur.

Evgene Trivizas'ın konuları farklı ve eğlenceli bir şekilde ele aldığı kitaplar Altın Kitaplar tarafından Ari Çokana çevirisi ile yayımlandı. 6 yaş üstü çocuklar için uygun olan bu kitaplar sert kapakları ve çizimleri ile de dikkat çekici.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder