5 Kasım 2014 Çarşamba

İhtiyar Çınar ve Kiracıları

Büyük ormanın ortasında, geniş gövdesi, gökyüzüne uzanan kalabalık dalları, koyu yeşil yapraklarıyla yaşlı bir çınar yaşarmış. İyi kalpli bu çınarın güvenli kovuklarında pek çok hayvan kiracısı varmış. Kiracıları guguk kuşları, kalabalık bir serçe ailesi, dişlek sincap kardeşler ve iki sevimli kokarca imiş. İhtiyar Çınar, üzerinde yaşayan bütün hayvanları sever, sıkıntılarını dinler ve elinden geldiğince onlara yardım etmeye çalışırmış. Birlikte mutlu mesut yaşamakta imişler.

Ancak bir ağustos akşamı, dişlek sincaplar İhtiyar Çınar’ın kapısını çalar ve artık birlikte yaşayamayacaklarını söylerler. Bunun nedeni alt kovuktaki kokarca ailesinin çok kötü kokular yaymaya başlamış olmasıdır. Ya İhtiyar Çınar onlara yeni bir kovuk verecektir ya da gideceklerdir. Uzun uzun düşünen çınarın aklına arka taraftaki kovuk gelir, ama onu da sonbaharda kış uykusu için dönecek olan tilki için saklamaktadır. Bütün geceyi uykusuz geçirir İhtiyar Çınar.

Ertesi sabah kapısı çalındığında gelenlerin sincaplar olduğunu düşünen çınar karşısında baba kokarcayı görünce şaşırır. Baba kokarca üst kovuklarında yaşayan sincapların bir önceki ay yapılan meşe palamudu şenliklerinden getirdiklerini her gece kırıp yemelerinden uykusuz kaldıklarını ve bu duruma artık daha fazla dayanamayacaklarını söyler. Çınardan yeni bir kovuk talep eder... O da baba kokarcadan düşünmek için biraz zaman ister.

Çınar umutsuzdur. Yıllardır huzurla yaşayan kiracıları arasında ilk kez böyle bir şey yaşanmaktadır.

Günler hızla geçer; kış yaklaşmaktadır.

Bir kış sabahı İhtiyar Çınar gövdesindeki iki kovuğun boş olduğunu fark eder. Kiracılarının kendisini bırakıp gitmelerinden daha çok, kış ortasında ne yapacaklarını düşünüp üzülür. Boş olan iki kovuğu da bir gün gelirler diye kimselere vermez. Ta ki kapısını kirpiler çalana dek... Kışın uyumak zorunda olan kirpileri dışarıda bırakamaz İhtiyar Çınar ve onlara kokarcaların yaşadığı alt kovuğu verir.

Bir ay sonra, soğuk bir kış gecesi İhtiyar Çınar’ın kapısı çalınır. Çınar kapısının önünde, soğuktan donmak üzere olan dişlek sincapları ve kokarca ailesini bulur. Ancak onlara verecek yalnızca bir kovuğu vardır, İhtiyar Çınar’ın. Birlikte yaşamak istemedikleri için kovuklarını terk eden dişlek sincaplar ve kokarca ailesi şimdi ne yapacaktır?

Oğuz Çağlar’ın yazdığı, Kalender’in resimlediği İhtiyar Çınar ve Kiracıları, Dörtrenk Yayınlar tarafından yayımlanıyor. Kitap 4-7 yaş grubu için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder