3 Kasım 2014 Pazartesi

Numaranı Ortaya Çıkardık

Rakamlar, sayılar, işlemler içinde matematik bir kâbusa dönüşebiliyor. Toplama, çarpma, bölüme, çıkarma; havuzun bir musluk açıkken kaç saatte dolacağı, araçların karşı yönlerden hareket ettiklerinde birbirlerini nerede yakalayacağı ve aslında bunların gündelik hayatta insanların işine yarayıp yaramayacağı düşüncesi insanları matematikten uzaklaştırabiliyor.

Numaranı Ortaya Çıkardık, Evrendeki Her Şey Sayılardan Oluşuyor kitabı matematiğe farklı bir bakış açısı sunuyor. Matematiği şöyle tanımlıyor: "Her ne kadar bütün bilim ona dayansa da matematik bilim de değildir. Matematik, daha çok sanata benzer. Sürekli yeni keşiflerin ve icatların, düşünce ve uygulamaların akıp durduğu bir nesnedir."

Çentik atmaktan başlayarak sayıların ortaya çıkışı, farklı sayı sistemlerinin varlığı, bunlarla sayılabileceği, bilgisayardaki sayı mantığı gibi konuları ele alış ve aktarışı ile matematiğe bakış açısını değiştiren bir kitap. İçinde eğlenceli teoremler de yer alıyor. 2=1'i kanıtla bunlardan biri. Nasıl mı? İşte böyle:

1x0= 0 ve 2x0=0
Dolayısıyla 1x0 = 2x0 
Sonra her iki tarafı da sıfıra bölün. Böylece sıfırlar birbirini götürür.
1=2 ile kalırsınız.

Matematik söz konusu olduğu için kitapta elbette mantık, teorem ve ispattan da bahsediliyor. Canlıların dünyasının da matematiksel yanı olduğu kolay akıcı bir anlatımla aktarılıyor hem de neşeli çizimler eşliğinde.

Mukul Patel'in yazdığı, illüstrasyonlarının Suphira Sahai'ye ait olduğu Numaranı Ortaya Çıkardık, İş Bankası Kültür Yayınları'nca Çağlar Sunay çevirisi ile yayımlandı. 

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder