10 Kasım 2014 Pazartesi

Pieter Bruegel’in Gizemli Dünyası


Boyalar ve kalemler benim en yakın arkadaşımdır.

Pieter Bruegel (1525-69), 16. Yüzyılın en büyük, en önemli ressamlarından. 1559’a kadar soyadı “Brueghel” imiş, ancak bu tarihten itibaren ressam, “h” harfini atarak soyadını “Bruegel” olarak kullanmaya başlamış.

Yenilikçi ve çığır açıcı bir ressam olarak görülen Bruegel, 16. yüzyılın günlük yaşamını ve doğayı resimler daha çok. Köylüleri resimlediği için de ona “Köylü Brugel” adı takılır. Yanı sıra peyzajlarıyla da ünlüdür. Bruegel’in resimleri sosyal içeriklidir; alegoriler ve sembollerle doludur. Her bir resmi saatlerce incelenebilir...

En ünlü tabloları arasında Babil Kulesi, İkarus’un Düşüşü Sırasında Bir Manzara, Ölümün Zaferi, Karda Avcılar, Hasat Zamanı, Çocukların Oyunları, Köy Düğünü, Karnaval ve Perhiz Arasındaki Savaş ve kişisel olarak benim en çok beğendiğim, bakmaktan ve incelemekten keyif aldığım Felemenk Atasözleri sayılabilir.

Bu önemli ressamın yaşamöyküsünü Dilek Maktal Canko yazmış, Eray Özbek resimlemiş. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Pieter Bruegel’in Gizemli Dünyası, 10-15 yaş grubu için öneriliyor.

Kitapta Bruegel’in yaşamöyküsünün yanı sıra Babil Kulesi’nin hikâyesi, ressamın Çocuk Oyunları isimli tablosunda ayrıntılar yer alıyor. Hatta oynayan çocukların aklından neler geçebileceği yine tabodan alınan ayrıntılarla veriliyor ve çocuklardan da tahminde bulunmaları isteniyor. Kitabın en arkasında ise kısa bir sözlükçe bulunuyor. Bu kitabı okuyanlar bir ressamın hayatını öğrenmekle kalmayacak; bir tabloya bakmanın nasıl bir şey olduğuna dair de bir fikir edinebilecekler.
Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder