17 Aralık 2014 Çarşamba

Evim, Evim, Güzel Evim! Dünya Evleri... Evlerin Dünyası...

Bu evde yaşasaydınız [Yüzen Evler], yatak odanızdaki pencereden güneşin doğuşunu görebilir, evinizin döndüğünü hissedebilir, akşamları da aynı pencereden güneşin batışını izleyebilirdiniz! Manzarayı değiştiştirmek için dümeni kullanmanız, yani yüzen evinizi döndürmeniz yeterli olurdu. Kıyıya çıkmak istediğinizde ise, yüzen evin yaklaşık 7 metre uzunluğundaki metal iskele merdivenini kullanırdınız.

Böyle bir evde yaşamak ister miydiniz? Denizi sevenler, belki de hemen, “Evet!” diyeceklerdir. Hollanda’nın geleneksel gemi evlerinden esinlenerek tasarlanmış bu “yüzen evler”. Çevre dostu olarak da biliniyorlar. Evinizi ısıtmanız için güneşe doğru dönmeniz, serinletmek için de güneşin ters yönünde hareket etmeniz yeterli olabiliyor. Ama benim aklıma hemen fırtına çıktığında ne yapmak gerekir, sorusu geliyor... O yüzden kitabın diğer sayfalarında gezinmeye devam ediyorum.

Eviniz böyle olsaydı, “Şato” adı verilen evinize girmek için üç tane açılır-kapanır köprüden geçmeniz gerekecekti! Evinizde, uçsuz bucaksız koridorlar, içlerinde istediğiniz gibi koşturabileceğiniz düzinelerce oda ve üzerine çıktığınızda kilometrelerce uzakta neler olup bittiğini görebileceğiniz yedi ayrı kule de olabilirdi. Ayrıca, evinizin çevresindeki “hendek”te vakvaklayan ördekleri, kuğuları, kurbağaları ve kaplumbağaları izleyebilirdiniz.

Yazarın verdiği bilgiye göre bu şatolar Ortaçağ’dan modern zamanlara kadar Fransa’da yapılıyormuş. Kitaptaki illüstrasyon ise yapımına 1419’da başlanan La Bréde Şatosu’nun 1700’lerdeki halini gösteriyor. O dönemde şato ünlü Fransız yazar, düşünür Montesquieu’ye aitmiş.
 
Bir şatoda yaşamak nasıl olurdu, diye hayal ediyorum hemen... Ama o kadar farklı evler var ki, insan farklı nedenlerle hepsinde yaşamak isteyebilir.

Dağ evleri “Châtelet”ler, içine çatıdan girilen evler, modern “mağara” evleri, direkler üstündeki “deniz evleri” ve daha başka pek çok ev çeşidi yer alıyor bu kitapta. Bazıları epey şaşırtıcı! En azından benim için; örneğin, daha önce çatıdan girilen bir ev ne görmüş ne de hayal etmiştim. Farklı evleri gördükçe böyle bir evde yaşayabilir miydim, diye düşünüyorsunuz. Ya da niye öyle yapıldıklarını düşünmeye başlıyorsunuz. Bu noktada yazarın size verdiği ek bilgiler çok işe yarıyor. Üstelik yalnızca evler hakkında bilgi edinmekle kalmıyorsunuz; dünya tarihi, ülkelerin mimarileri ve kültürel miraslarıyla ilgili de bir fikir sahibi oluyorsunuz.   

Giles Laroche’un yazıp resimlediği, Ece Özkan’ın Türkçeleştirdiği Evim, Evim, Güzel Evim! Dünya Evleri... Evlerin Dünyası, Kelime Yayınları tarafından yayımlanıyor. Kitabı 6 yaş ve üstü okurlar için önerebiliriz. Ancak dünya evleri hakkında bilgi edinmek isteyen herkes bu kitabı ilgi çekici, bilgilendirici bulacaktır.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder