8 Aralık 2014 Pazartesi

Mistral

Çocuklar ve “yeni” yetişkinler için yazan Angela Nanetti, “Mistral” adlı romanında, bir çocuğun doğumundan ilk gençliğine kadar geçirebileceği süreçleri aktarıyor. Romanda karmaşık aile ilişkileri, bunun çocuklara yansıması, çocuklardaki etkileri; bir oğlan çocuğunun, daha sonra genç bir erkeğin kendi yolunu bulma uğraşı, öfkeleri, arzuları, heyecanları, üzüntü ve hayal kırıklıkları ve bu duygularla başa çıkması; elindekilerin ve sahip olamadıklarının ayırdına varması, kendi kimliğini bulması ve benzeri konular ele alınıyor.

Mistral’in hikâyesi daha doğmadan başlıyor aslında. Mistral’in babası Sisco, kendi babası Michele’yi on üç yaşındayken kaybetmiştir. Ele avuca sığmayan kişiliği, içindeki sürekli gitme isteği, bir yere bağlı kalamayışı oğlu Mistral’e de geçecektir. Sisco’yu adaya bağlayan tek şey karısı Antonia’dır. Yine de zaman zaman geçerli ya da geçersiz nedenlerle alıp başını gider Sisco. Mistral bu gidişlere tepkisiz kalmaz. Kimi zaman üzülür, kimi zaman öfkelenir. Duyguları “büyük”tür ve üstesinden nasıl geleceğini bilemez. Ona yol gösteren kimse de yoktur. Bu açıdan yalnızdır Mistral.

Bir yandan da Cloe’ye karşı hissettikleriyle başa çıkmaya çalışacaktır. Tabii bir de Ignazia vardır... Nanetti, çocukluktan ergenliğe geçiş sürecinde bir gencin yaşayabileceği deneyimleri ustalıkla ve dengeli bir şekilde ele alıyor. Örneğin; daha sekiz yaşındayken Ignazia’nın iç çamaşırını görmek Mistral’i etkiler. Cloe’yle ilk karşılaştıklarında çıplaklığından rahatsız olmaması onu şaşırtır, ama bir yandan da Cloe’yi merakla inceler. Mistral’in ilk öptüğü kız Cloe olur. İlk cinsel deneyimini de onunla yaşayacaktır. Ignazia ise Mistral’in kendisini öpmesine izin verir, ama daha ileri gitmek istediğinde kaçar. Oğlanın, iki kıza hissettiği duygular tamamen farklıdır...

Romanın, bana kalırsa, en güçlü yanı samimi olması. Her şey tüm açıklığıyla aktarılıyor. Mistral kendi yolunu bulmaya çalışırken biz de onunla birlikte keşfediyor, şaşırıyor, âşık oluyor, kendimizi bir adanın kralı gibi hissediyor, üzülüyor, tökezliyor, umutlanıyoruz…

Tıpkı yaşam gibi pek çok olayın ve duygunun bir arada yaşandığı, ayrıntıların özenle yerleştirildiği, ustalıkla ve incelikle kurgulanmış bir roman.

Angela Nanetti'nin yazdığı, Nilüfer Uğur Dalay'ın Türkçeleştirdiği Mistral, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Kitap, 12 yaş ve üstü genç okurlar için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder