3 Aralık 2014 Çarşamba

Mutlu Prens


“Korkarım onu kızdırdım,” diye cevap verdi Ketenkuşu. “Ona ana fikri olan bir öykü anlattım.”
“İşte bu, daima son derece tehlikelidir,” dedi Ördek.

Ben de aynı fikirdeyim doğrusu.

Zekâsı ve farklı kişiliğiyle öne çıkan, düşüncelerini ve yaşam biçimini ortaya koymaktan çekinmeyen İrlandalı yazar, şair ve oyun yazarı Oscar Wilde (1854-1900) genç okurlar için de öyküler yazdı. Bu öyküler iki kitapta toplandı: Mutlu Prens ve Diğer Masallar/Öyküler ile The House of Pomegranates.
 
 
1888 yılında yayımlanan Mutlu Prens ve Diğer Masallar/Öyküler’de beş öykü bulunuyor: Mutlu Prens, Bülbül ve Gül, Bencil Dev, Sadık Dost (Vefalı Dost) ve Olağanüstü Roket (Havalı Fişek). 1892’de yayımlanan The House of Pomegranates’te ise dört öykü var: Genç Kral, İnfanta’nın Yaş Günü, Yıldız Çocuk, Balıkçı ile Ruhu.

İş Kültür Yayınları’nın Çocuk Klasikleri dizisinden çıkan, Roza Hakmen ve Fatih Özgüven’in çevirdiği “Mutlu Prens”te beş masal/öykü bulunuyor. Can Çocuk Yayınları’nın yayımladığı, Nihal Yeğinobalı’nın çevirdiği, Mustafa Delioğlu’nun resimlediği “Mutlu Prens”te ise iki kitapta bulunan toplam dokuz öykü/masal yer alıyor.
 
 
“Öngörülmeyenin ustası” olarak kabul edilen Oscar Wilde, geniş hayal gücüyle, zengin ayrıntılar ve göndermelerle dolu öyküleriyle okurlarına “değerleri, kavramları” sorgulatıyor ve bunların gerçek anlamları üzerine düşünmelerini sağlıyor. Beklentileri tersine çeviren, bunu daha öykülerin başlıklarıyla yapmaya başlayan Wilde, okuru alışılmışın dışına çıkmaya, sıra dışı düşünmeye ve deyim yerindeyse at gözlüğünü çıkarmaya itiyor.

   
Oscar Wilde, yüzyılı aşkın bir süredir yapıtlarıyla milyonlarca okuruna ilham vermeye, onları etkilemeye devam ediyor.
 
 
Tülin Sadıkoğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder