9 Şubat 2015 Pazartesi

Kıyıya Vuran Kız

Wammers Kasabası sakinlerinden Bayan Suyarpuzu kumsalda dolaşırken kumlar üzerinde yatan bir kız çocuğu görür. Çocuğun ölmüş olabileceğini düşünerek soluğu polis memurunun yanında alır. Dönüp geldiklerinde ise çocuğun üstündekileri çıkarıp elbisesini kurutmaya çalıştığını görürler.

Kız, kasabanın sahiline nasıl geldiğini eksik de olsa anlatır, yalnız ismini bir türlü hatırlayamadığı için adını kaybettiğini Söyler. Wammers kasabası sakinleri onu Kazazede diye çağırmaya başlar.

Daha sonra Kazazede bir ağacın altına yerleşir. Yatağını hamaktan, masasını valizinden yapar. Kasabayı sever ve burada kalmak ister. Bunda annesi öldükten sonra birlikte yaşadığı teyzesinin zalimliklerinden kurtulmaya çalışmasının payı da büyüktür elbet. Kasabadakileri ve kasabayı çok merak eder. Keşif turlarına çıkar. Bu sırada kasabanın ormanında Karanlık Tepe'de yaşayan ve herkesin dert olarak gördüğü ayı ile karşılaşır. Kasabadakiler gün gelip sorun diye adlandırdıkları ayının işlerine yarayacağından habersizdirler henüz.

Wammers kasabasındakiler Kazazede'yi evlat edinmek ister ve seçim yapması için onunla vakit geçirirler. Her ziyaret ettiği ailede farklı bir duyguyu tadar Kazazede. Bu sırada kasabada beklenmedik bir hareketlilik yaşanır. Kazazede de ortaya çıkan sorunda çözüm yolu bulmak için uğraşır.

Kıyıya Vuran Kız çocuğun birey olarak görüldüğü, çocukların da seçme hakkının olduğu üzerine yazılmış bir kitap. Hikayede sorunlarla yüzleşilmesi kadar seçimler, seçim yapmak zorunda kalmak gibi temalar ele alınıyor.
 
Hayykitap'tan çıkan Stefan Boonen'in yazdığı, Tom Schoonoogle'in resimlediği kitabı dilimize Burak Sengir çevirmiş.
 
Ebru Akkaş

1 yorum:

  1. Uzun süredir yoksunuz, nerelerdesiniz?
    Bu yıl bologna çocuk kitapları fuarı yazınızı büyük bir merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil