23 Kasım 2015 Pazartesi

Amcam, Ben / Havaalanında Bir Zebra

Türkiye’de büyüyüp baş rollerini Münir Özkul ile Adile Naşit’in oynadığı Neşeli Günler filmini izlemeden büyüyen biri sanırım yoktur. Turşuculuk yapan bir çiftin turşu suyu yüzünden kavga etmesiyle başlayan ayrılığı komedi ile anlatan bu film birkaç neslin hayatında yer etmiştir. Bu filmde Şener Şen’in canlandırdığı amca karakteri Ziya ise filmin unutulmazlarındandır. Ziya nabza göre şerbet veren, eğlenceli, yeğenlerini eğlendirmek için hikâyeler anlatan biridir. Hikâyeler hep kendi başından geçer; çakı ile aslan öldürmüşlüğü bile vardır...

Tüm bunlar Genç Osman Yavaş’ın yazdığı Amcam ve Ben/Havaalanında Bir Zebra kitabını okurken aklıma geldi. Çünkü Yavaş, Neşeli Günler filmininin sıcaklığını ve samimiyetini taşıyan bir amca yeğen hikâyesi anlatıyor bize.

"Benim bir amcam var, hiç bahsetmiş miydim ondan? Bahsetmedim mi? Deli dolu olduğundan, saçma komik hikâyeler anlattığından? O kadar eğlenceli ki! Bana sorarsanız, ondan her eve en az bir tane lazım ama yine de siz siz olun, söylediği her şeye de inanmayın."

Her hafta birlikte vakit geçiren, gezen bu ikilinin hikâyesini amcasını seven yeğenin ağzından dinliyoruz. Dizinin ilk kitabında amca İsviçre’ye gezmeye giderken havaalanında karşılaştığı ve seyahat etmesine yardım ettiği zebrayla ilgili bir hikâye anlatır. Bu hikâyede gerçeğe uymayan, tutarsızlık gösteren, garip kadar çok şey vardır ki bunlara inanmak mümkün değildir. Yeğen de bunların bal gibi farkındadır ama güzel, hayal gücünü aşan bir hikâyenin paha biçilmez olduğunu da bilmektedir aynı zamanda.

Mavisakal grubunun solistliğini yapan, çocuk kitabı çevirisi de yayımlanan Genç Osman Yavaş, Amcam ve Ben/Havaalanında Bir Zebra'da güzel bir okuma sunuyor. Bir solukta okunan kitap Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı. 

Ebru Akkaş



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder