10 Kasım 2015 Salı

Harold ve Sihirli Tebeşir

Birleşik Amerikalı karikatürist, çocuk kitapları yazarı ve çizeri Crockett Johnson’ın Harold ve Sihirli Tebeşir adlı kitabı ilk kez 1955 yılında yayımlandı. Kitap yayımlandığı günden beri üzerinde çok söz söylendi. Bilgisayar oyunlarına esin kaynağı oldu, çizgi film uyarlamaları yapıldı.


Kitapta Harold kendi hikâyesini kendi anlatıyor. Her şey elindeki tebeşir ile ne yapmak istemesini düşünmesiyle başlıyor. Derken Harold ay ışığında yürüyüş yapmaya karar veriyor. Bunun için tebeşiri ile ay ve yol çizmesi yetiyor ona. Sonra yola koyuluyor. Bu yolculuğunda ne yapmak istiyorsa elindeki sihirli tebeşiri ile bunları çizmesi yetiyor. Bazen çizdikleri ona keyif veriyor bazen de kendi çizdiklerinden ürküyor; elma ağacındaki elmaları koruması için çizdiği ejderhadan korktuğu gibi... 

Harold’ın kendine yeten, hayal etmenin gücüne inanan ve hikayesini anlatmak için bir aracıya/anlatıcıya ihtiyaç duymayan bir çocuk. 

Harold kendi hayatında ne yapmak istediğini biliyor. Elindeki tebeşir sihirli olsa da çizdiği ay onun gerçeklerin farkında olduğunu gösteriyor. Çözüm üretip sözünü kendi söylediği gibi dünyasını da kendi oluşturuyor. Bunu çocukça karalamalarla değil, sade
ve net çizimlerle yapıyor.

Harold ve Sihirli Tebeşir, Kâzım Özdoğan çevirisi ile Gergedan Yayınları'nca geçen yıl yayımlandı. 

En sevilen resimli çocuk kitaplarından biri olan Vahşi Şeyler Ülkesi’nde kitabının yazar ve çizeri Maurice Sendak, “Harold bir başyapıt” dediği için sanırım geriye söylenecek fazla bir söz de kalmıyor. 

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder